EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром: Почти 1 млн.евро за лобизъм в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром: Почти 1 млн.евро за лобизъм в ЕС

mail07:40 | 07.07.2017прегледи 5797 коментарикоментари 0


Руските компании активно лобират своите интереси в страните от Европейския съюз – санкциите не са се превърнали в сериозна пречка за тях. До този извод са стигнали изследователи от неправителствената организация „Прозрачност без граници”, пише „Ведомости”. Въпреки европейските санкции, ЕС остава най-големият икономически партньор на Русия. През 2015 г. регионалната организация е поемала 44,8% от целия руски износ.

За да правят по-успешен бизнес и да отстояват интересите си в Европа, руските компании прибягват до стандартните практики – наемат лобисти, пишат авторите на изследването. Става дума и за конкретни хора, и за професионални компании. Но само за някои лобисти данните се публикуват открити в специалните регистри на ЕС. Природният газ е най-важен „Газпром” лобира най-активно своите интереси в Европа. За прокарването на своите собствени интереси в Евросъюза „Газпром” харчи не по-малко от 900 000 евро ежегодно.

Газовият холдинг привлича и лобисти в отделните страни-членки на ЕС. Например, в Австрия неговите интереси се представляват от петролната и газовата компания ОМВ /участва в проекта „Северен поток”, обменила е с „Газпром” активи/. За лобиране в Австрия „Газпром” харчи над 100 000 евро годишно.

В регистъра на лобистите не се посочва конкретната сума, а само определеният праг на тези разходи, обясни представител на „Прозрачност без граници”. Това не означава, че именно толкова отива за лобиране на интересите. Френската независима асоциация по електроенергия и газ е лобирала за интересите на „Газпром” в Еврокомисията, когато вървяха изслушвания за цените на енергоносителите. Тя е организирала за руската компания срещи с европейски депутати.

Словенската Geoplin d.o.o. Ljubljana е лобирала за проекта за газопровод „Южен поток”. Тя е организирала съвещания на компанията със словенското правителство. Странно е да се представя дейността на чуждестранна компания /ОМВ/ като лобистка активност в полза на „Газпром”, отбелязва представител на дъщерната компания на „Газпром” – Nord Stream 2 AG. „Ако вие разглеждате дейността на берлинския офис на „Мерцедес” като лобиране на руските интереси само, защото той продава в Русия много автомобили, ще ви препоръчат да отидете на лекар”, заяви той.

Лобирането от страна на самия Nord Stream 2 AG е напълно прозрачно, уверява неговият представител. Най-голямата източноевропейска банка „Сбербанк” лобира своите интереси в Австрия чрез своя дъщерен клон - Sberbank Europe AG. Тя си сътрудничи с местните държавни органи и регулатори. Банката разкрива данни за това в регистъра, както е по закон, информират от финансовата институция. РЖД, Nord Stream 2 AG и дъщерната на „Росатома” JSC Rusatom Overseas използват услугите на консултантската компания Sass Consulting AG, за да лобират своите интереси в ЕС, твърдят от НПО-то.

Представител на РЖД отрече подобна връзка, а от „Росатом” обясниха, че договорът през 2014-1015 г. е бил сключен не с тази компания, а с финландската дъщерна фирма на JSC Rusatom Overseas – RAOS Voima Oy. Компанията е оказвала изключително ПР-услуги и няма никакво отношение към лобизма, заяви представителят на „Росатом”. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990