EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром ограничи доставките на газ за Беларус до 30 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром ограничи доставките на газ за Беларус до 30 %

mail11:00 | 22.06.2010прегледи 506 коментарикоментари 0


От 10 часа московско време (9 часа българско - бел. р.) Газпром ограничи двойно доставките на газ за Беларус, като към вчерашното намаление от 15 на  сто днес подаването бе свито с още 15 процента до общо 30 процента, съобщи пред телевизия
"Русия 24" президентът на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Като обем това представлява около 14 милиона куб. метра газ, уточни той.
"Беларус не предприе никакви действия за погасяване на задълженията си и от 10 часа московско време се въвежда ограничение на обема на дневните доставки с 30 процента с възможност за по-нататъшно ограничение в зависимост от задълженията", отбеляза Милер.
По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че Беларус предлага собствен вариант за погасяване на газовия дълг към Газпром и предупреждава Европа за възможни проблеми с транзита.
Минск предлага на Газпром да погаси дълга си за транзита и изразява готовност да изплати получения руски газ до 5 юли.
Съветът на министрите на Беларус е предложил своя вариант в писмо, изпратено вчера привечер на руската страна.
На Газпром е било предложено да изплати задълженията си за транзита на природен газ към Белтрансгаз в размер на 217 милиона долара. На свой ред Белтрансгаз до утре да плати в пълен обем доставките на руски газ за май, а до 5 юли да погаси задълженията си в размер на 187 милиона долара за периода януари-април 2010 година.
Беларуската страна се е обърнала с молба към руската страна да се въздържа от по-нататъшно ограничаване на газовите доставки до пълно изпълнение на взаимните ангажименти. В  противен случай беларуската страна ще бъде принудена да отклонява газ от транзитната система за удовлетворяване на вътрешните нужди, се казва в писмото на Съвета на министрите.
Няколко часа преди това беларуският вицепремиер Владимир Семашко съобщи пред журналисти за такъв вариант за изход от газовата криза.
"Не крием, че имаме проблем с валутата. Беларус, за да влезе в режим на реално време за разплащане, трябва да вземе назаем средства. Надяваме се до две седмици да намерим възможност да вземем заем, но ще изплатим дължимото", посочи Семашко.
Ситуацията с доставките на газ за Беларус ще бъде разгледана днес на заседание на оперативния щаб на Газпром, съобщи вчера говорителят на компанията Сергей Куприянов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg