EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром оглежда гръцките газопроводи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром оглежда гръцките газопроводи

mail09:40 | 06.07.2011прегледи 563 коментарикоментари 0


В рамките на програмата за приватизация Гърция планира да продаде държавния пакет акции в националната газова компания ДЕПА и националния газов оператор ДЕСФА, които могат да бъдат много примамливи за руския Газпром, пише брюкселският седмичник "Ню Юръп".Експертите са убедени, че гръцките активи са привлекателни за руския монополист, но се съмняват, че Европейската комисия ще позволи те да преминат в ръцете на Газпром, отбелязва изданието.В опита да покрие нарастващия си държавен дълг Гърция планира да продаде 55 процента от националната газова компания ДЕПА и 31 процента от националната газоразпределителна компания ДЕСФА. Копмания ДЕПА е най-големият снабдител с газ в Гърция, агазовият оператор ДЕСФА е сто процента нейна собственост. Покупката на предложените за продажба дялове в двете компании би осигурило на Газпром голям скок на европейския пазар, убедени са авторите на статията в "Ню Юръп".
Географското положение на Гърция дава възможност за контрол над транзитните маршрути на енергоизточници от Централна Азия и Близкия изток към Европа. По информация на "Ню Юръп" Газпром е заинтересован да купи дял в ДЕПА. Има голяма вероятност за тази покупка да се преговаря на междуправителствено равнище. Представители на Газпром обаче отказаха да коментират възможния интерес за покупка на дял от гръцката газова компания. Гърция планира да започне преговорите с потенциалните купувачи на газовата компания до края на това лято. Предвижда се през територията на Гърция да минават както "Южен поток", така и интерконекторът Турция-Гърция-Италия (ИТГИ), затова гръцките газови активи са примамливи и за Азербайджан, който има интерес за излизане на нови пазари, пише руското бизнес издание "РБК дейли".
Покупката на държавния дял в ДЕПА е прекрасен шанс за влияние върху стратегическите решения в газовия сектор и за получаване на достъп до крайните потребители, смятат руските анализатори, цитирани в изданието. Според анализаторите обаче Европейската комисия едва ли ще позволи на Газпром да купи гръцките компании. Гърция е част от Европейския съюз и на нейна територия важат закони, които забраняват на комапниите газопроизодители да контролират целия производствен цикъл от сондажа до крайния потребител, пише "РБК дейли".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048