EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газпром обмисля трасе за “Южен поток” през Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром обмисля трасе за “Южен поток” през Румъния

mail19:50 | 12.12.2009прегледи 681 коментарикоментари 0


Днес стана ясно, че Газпром разчита и на други варианти за "Южен поток" - най-вероятно Румъния - ако България промени намеренията си за участие в този проект, съобщи Reuters, като се позова на заместник изпълнителният директор на компанията Александър Медведев.
"Ако с България нещата не потръгнат, Газпром има и други варианти. Румъния е заинтересована да участва в проекта "Южен поток", подчертал Медведев.
Газпром и италианският енергиен концерн ENI отбелязаха вчера 40 години от подписването на споразумение за доставка на руски газ в Италия.ENI е един от основните европейски партньори на Газпром и участва в реализацията на проекта "Южен поток".

София е заинтересована в реализацията на руско-българските енергийни проекти, съобщи пресслужбата на руското министерство на енергетиката, цитирана от РИА Новости.
Повод за това съобщение е завършилата в петък в София двудневна среща на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
По думите на Трайков България е заинтересована от реализацията на всички проекти доколкото тяхната главна цел е да укрепят икономическия потенциал на страната и нейната позиция като транзитен енергиен център в Южна Европа, както и да повишат общата европейска икономическа сигурност. 
След срещата министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко благодари на българската страна за готовността й да реализира големите енергийни проекти, визирайки АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис".
Неотдавна Шматко предупреди, че заради разногласия с българската страна проектът "Бургас-Александруполис" може да се сблъска с проблеми. По неговите думи България настоява за по-голяма екологична ефективност и не е доволна от икономическия модел на проекта. Компанията "Транс Болкан Пайплайн Би Ви", която ще строи петролопровода, изрази готовност да обсъди условията на България.
Трансбалканският петролопровод трябва да заобиколи черноморските проливи, доставяйки нефт по суша от пристанище Бургас на Черно море до пристанище Александруполис на Егейско море, посочва РИА Новости.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903