EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром намали доставките, чака лиценз за "Северен поток 2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром намали доставките, чака лиценз за "Северен поток 2"

mail18:48 | 06.10.2021прегледи 706 коментарикоментари 0


Georgi Angelov

Тази година Европа е получила около 10% по-малко доставки на природен газ спрямо 2019 година, въпреки че търсенето на газ е същото. До момента спадът на доставките е компенсиран от газохранилищата, но сега в началото на зимата те не са достатъчно пълни и купуват газ на всяка цена (съответно цената скача).

Пада вносът на втечнен газ заради по-голямото търсене в Азия, но най-вече спада вносът на газ по газопроводи - от Русия и Норвегия. Наскоро Норвегия обяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, но Газпром не реагира. Според официалните заявления от руска страна доставките на газ от Русия ще се увеличат когато Европа даде лиценз на газопровода Северен поток 2. Т.е. Русия използва ситуацията, за да постигне по-бързо пускане на газопровода.

Източник на графиката: ACER

Русия драстично намалява доставките през Украйна, а увеличава през Турски поток (през България) и (евентуално) през Северен поток 2. Така че теоретично нетният резултат зависи от това дали увеличението през новите газопроводи е по-голямо или по-малко от намалението през старите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg