EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром иска по-голямо присъствие в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром иска по-голямо присъствие в Европа

mail16:47 | 17.12.2009прегледи 524 коментарикоментари 0


Руската газова компания Газпром възнамерява да разшири присъствието си на газовия пазар на Европейския съюз, заяви вицепрезидентът на компанията Александър Медведев в интервю за в. "Велт", цитирано от ИТАР-ТАСС.
Според Медведев делът на Газпром ще нараства, независимо от сегашната финансово-икономическа криза и спада на потреблението на газ. По прогноза на компанията този дял ще се увеличи от сегашните 26 на сто до 33  процента през периода 2025-2030
година.
В тази връзка вицепрезидентът на Газпром се спря на транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна, изразявайки увереност, че през 2010 година такъв проблем не би трябвало да съществува. Той уточни, че руската газова компания е предплатила на Украйна 2,2 милиарда евро за транзита на газ и й е разрешил
да отклонява малки количества газ за собствени нужди.
За осигуряване на надеждността на газовите доставки през територията на Украйна Газпром както и преди се придържа към идеята за създаване на газотранспортен консорциум с участието на страните от ЕС, посочи Медведев. Според него обаче пречка за това е политизацията на въпроса за газопроводната система от
страна на украинското ръководство.
На Украйна беше позволено да купува по-малко газ, за да не се допусне фалит на държавната енергийна компания Нафтогаз, както и евентуално на цялата държава, отбеляза вицепрезидентът на Газпром в интервю за в. "Берзен цайтунг".
"Защо позволяваме на Украйна да купува по-малко газ? За да може Европа да се чувства по-сигурна", изтъкна Медведев. "Ако бяхме поискали глоби от Украйна, това можеше да доведе до фалит не само украинската газова компания Нафтогаз, но и цялата държава", подчерта той.
Обемът на транзита на газа от Русия през Украйна през 2010 година ще бъде до 116 милиарда куб. метра, съобщи вицепрезидентът на Нафтогаз Вадим Чупрун на украинско-руски бизнес форум в Киев.
Преговорите продължават, но независимо от това кога ще бъдат подписани тези документи, Нафтогаз ще осигури надежден транзит до края на отоплителния сезон, добави Чупрун.  Той изтъкна, че през 11-те месеца на тази  година транзитът през Украйна е бил 85 милиарда куб. метра газ. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161