EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром: Има проблем с газа само в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром: Има проблем с газа само в България

mail12:50 | 28.12.2010прегледи 1151 коментарикоментари 0


Схемите на Газпром за износ на газ са оптимални и не бива да се променят, гласи заключението от мащабна вътрешна ревизия на руския газов гигант, цитирано от електронното издание на вестник "Ведомости". Президентът на Газпром Алексей Милер поиска от премиера Владимир Путин да бъдат премахнати посредниците в доставките за износ, в резултат на което през 2002 година е направена ревизията на експортните схеми. Според информация на медиите ситуацията е довела до вътрешен конфликт между финансовото и износното подразделение на концерна. Повдигнатите въпроси са наложили необходимостта от ревизия на схемите за износ на газ, започнала в началото на 2010 година.
"Съществуващите схеми за износ на газ са оптимални и всяка тяхна промяна би била опасна. Изключването на компании от вече съществуващите вериги от доставчици, както и промяна на действащата схема, биха могли да бъдат използвани от европейските потребители като повод да изместят в своя полза баланса между интересите на продавача и купувача", отбелязва вицепрезидентът на Газпром в подготвения от него отчет, който ще бъде представен през януари.
Единствената проблемна схема, открита при ревизията, са доставките на газ за България по не много голям договор с "внучката" на концерна, компанията Газпром Германия (0,6 милиарда куб. метра газ годишно), която сега е изключена от веригата. Според сътрудници на Газпром смесените предприятия с местни компании улесняват достъпа до пазара, докато повече въпроси у ръководството пораждат веригите с многочислени 100-процентови "дъщерни компании".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg