EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром започва работа по "Силата на Сибир -2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром започва работа по "Силата на Сибир -2"

mail11:40 | 14.05.2020прегледи 644 коментарикоментари 0


Лидерът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че след среща с президента Владимир Путин, на дневен ред е изграждането на нова инфраструктура за природен газ в посока Китай.
Една от причините за това е, че настоящите ключови пазари на Газпром в Европа постепенно се отклоняват от традиционните въглеводороди към алтернативни източници на енергия.
Износът на природен газ от Ямал за Китай беше предмет на обсъждане и на среща между Путин и Милер през септември 2019 г. Тогава Путин не се съмняваше, че иска да види доставки на природен газ от полуостров Ямал в азиатската страна. Нов маршрут за доставка може да се извърши през Монголия, аргументира се президентът.
"Моля, разгледайте ресурсите в Ямал, за да може необходимите обеми да бъдат доставени по западен маршрут до Китай през Монголия", поиска Путин. "Знам, че маршрутът е сложен, но предварителните оценки на въпроса показаха, че той е напълно реалистичен и нашите китайски партньори също са склонни да мислят така", добави той.
Сега Алексей Милер и Газпром имат положителен отговор от Кремъл.
Според Милер до 50 милиарда кубически метра руски природен газ могат да бъдат доставяни годишно в западните части на Китай чрез „Силата на Сибир 2”, тръбопровод с дължина над 6 000 км, който се предвижда да премине през Монголия.
 Проектът „Силата на Сибир 2“ ще свърже съществуващата руска газопроводна мрежа за природен газ с нова източна мрежа.

"Газпром" вече е готов да влезе в фаза на прединвестициите на проекти, казал Милер на Путин и поискал президентът да издадее инструкция за стартиране на предварителната инвестиционна фаза.
"Да разбира се. Съгласен съм”, отговорил Путин.

Ямал е най-важният регион на Русия за производство на природен газ. През 2012 г. Газпром пусна на пазара си Бованенково, където днес се произвеждат до 115 милиарда кубически метра годишно.
Въпреки това Бованенково, като повечето други нефтени и газови находища в страната, са изградени за износ към Европа и западните пазари.
„Силата на Сибир 2” ще свърже настоящата тръбопроводна мрежа на запад с нова мрежа, насочена на изток и следователно ще отвори нов маршрут за руски износ на енергия.
През 2019 година Газпром произведе общо 500,1 милиарда кубически метра природен газ, от които 199,3 милиарда за износ. През периода компанията е осигурила 35,6% от потреблението на природен газ в Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg