EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром: 4 варианта за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром: 4 варианта за "Южен поток"

mail12:10 | 29.02.2012прегледи 567 коментарикоментари 0


Директорът на "Газпром" Алексей Милер днес е на посещение в България. Предвидена е среща с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Няма официална информация за темите на разговорите, които ще води Милер у нас, но се очаква да се обсъдят газовите теми, договорите за доставка и прекратеното участие на България в Бургас-Александруполис, както и газопровода "Южен поток". Преди седмица министър Трайчо Трайков беше в Москва и води разговори по темите.

Газпром обсъди графика за строителство на газопровода "Южен поток" при планиран максимален капацитет на съоръжението 63 млрд. куб. метра годишно, съобщи руският газов гигант на сайта си. Обсъждат се четири варианта за трасето на газопровода:
- Русия-България-Сърбия-Унгария-Австрия;
- Русия-България-Сърбия-Унгария-Словения;
- Русия-България-Сърбия-Унгария-Австрия и България-Гърция-Италия;
- Русия-Румъния-Сърбия . . .
и отклонение от Сърбия към Хърватия.
На съвещанието е обсъден детайлно изборът на изпълнители на процедурите по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и техническо проектиране (FEED). Разгледани са и въпроси, свързани със създаването на обекти от наземната инфраструктура за строителството на газопровода, което трябва да започне през декември 2012 г. Участниците в срещата са обсъдили и разработването на интегрирано окончателно инвестиционно решение, което ще бъде прието през ноември тази година.
Газпром планира да построи газоопровода "Южен поток" през Черно море до страните от Южна и Централна Европа с цел да диверсифицира маршрутите за доставка на "синьо гориво" до европейските потребители. За изпълнение на сухопътната част от проекта са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия. На 16 септември 2011 г. бе подписано акционерно споразумение на консорциума South Stream Transport AG за изпълнение на морския участък от проекта. Предвижда се участието на Газпром да бъде 50%, на италианската компания ENI- 20%, на германската Wintershall Holding GmbH и френската EDF- по 15%.
 


Тагове: Русия, Европа, газ,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg