EUR 1.9558
USD 1.9078
CHF 2.0136
GBP 2.3116
CNY 2.8254
you tube
mobile version

Газохранилищата в ЕС с нов статут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газохранилищата в ЕС с нов статут

mail08:01 | 29.06.2022прегледи 739 коментарикоментари 0


Приетото ново законодателство в областта на съхранението на газ ще повиши сигурността на доставките на газ в ЕС с оглед на следващата зима и след това. Поради заплахата от прекъсване на доставките от страна на Русия Регламентът на ЕС за съхранение на газ въвежда изискване запасите от газ в Европа да бъдат запълнени преди зимата, а управлението им да бъде защитено от външна намеса. Правилата бяха приети в рекордно кратък срок благодарение на готовността на Парламента и Съвета спешно да разгледат законодателното предложение в контекста на войната на Русия срещу Украйна.  

С новото законодателство 18-те държави членки, които разполагат с подземни газови хранилища, се задължават да запълнят 80 % от капацитета на хранилищата до 1 ноември и се насърчават да се стремят към запълване на 85 % от капацитета. През следващите години целта ще бъде 90 %. От държавите членки, които нямат газохранилища, се изисква да постигнат двустранни договорености за съхранение на достатъчни количества газ, които да се използват в съседните държави в дух на солидарност.

Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура и всички оператори на системи за съхранение в ЕС ще трябва да бъдат сертифицирани отново, за да се намалят рисковете от външна намеса.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg