EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газопроводът "Ямал-Европа" работи в обратен режим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът "Ямал-Европа" работи в обратен режим

mail12:05 | 10.01.2022прегледи 551 коментарикоментари 0


В понеделник природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип транспортира руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока - на изток от Германия към Полша - за трета поредна седмица, показват сутрешни данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

От 21 декември 2021 г. насам газовата връзка между Полша и Германия работи в обратен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което допринася за възходящ ценови натиск върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода "Ямал-Европа" по принцип се осъществява около една шеста от нормалния годишен износ на руски газ за Европа и Турция.

В понеделник газовите обеми на изток възлизат на 7 милиона киловатчаса в час (kWh/h), показват сутрешните данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

В същото време преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, е стабилна и възлизат на 287 321 мегаватчаса (MWh) на ден.

Това ниво е стабилно в сравнение с преносимата мощност, наблюдавани от края на миналата седмица, но остана далеч под нивата от над 900 000 MWh на ден, регистрирани в началото на декември 2021 г., показват данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, цитирани от Ройтерс.

Европейските цени на природния газ се покачиха с над 30% от началото на 2022 г. на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата, като в петък (7-и януари) фючърси на нидерландския газов хъб TTF с падеж в края на януари за кратко дори опитаха да тестват нивата над 100 евро за мегаватчас, след като в самия край на 2021 г. (на 31-ви декември) те се търгуваха с 7-седмично дъно около 70 евро за MWh.

Търговията в понеделник обаче стартира с известно понижение, като газовите фючърси на TTF поевтиняват с малко над 1% към 87 евро за мегаватчас. Въпреки това поевтиняване, природният газ поскъпва с над 23% от началото на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg