EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопроводът ОPAL без специален статут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът ОPAL без специален статут

mail18:00 | 27.06.2013прегледи 481 коментарикоментари 0


Преговорите на работната група по развитие на газопровода OPAL в Германия, собственост на руския газов гигант Газпром и на германския Wintershall, не доведоха до решение за статута на газопровода, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Европейската комисия и на руското министерство на енергетиката.
В работната група участват представители на ЕК, руското енергийно министерство, Газпром и Wintershall. Четвъртото заседание на групата е завършило късно снощи без окончателно решение и не е възможно да се прогнозират резултатите от преговорите на този етап, заяви представителят на ЕК. Групата е обсъдила перспективите за развитие на газовия сектор в Чехия и въпросът ще бъде анализиран допълнително, уточни той.
Руското министерство допълни, че следващото заседание по проекта ОPAL ще се състои на 22 юли, а до 15 юли Газпром трябва да предостави допълнителна информация на Брюксел.
ОPAL е сухопътното продължение на газопровода Северен поток, който свързва Русия и ЕС. Съоръжението с мощност 36 милиарда куб. метра газ годишно попада под действието на Третия енергиен пакет на ЕС. Съгласно европейското антимонополно законодателство Газпром и Wintershall могат да използват 50 процента от мощността му, а останалата част трябва да бъде предоставена на трета страна. Консултациите за освобождаването на ОPAL от действието на Третия енергиен пакет продължават от 3 години. Последното предложение беше да се предоставят на търг останалите 50 на сто.

Руската страна се обърна към ЕК с молба да се възстанови първоначално предоставеното на ОPAL право за 100-процентово резервиране на мощностите за транспортиране на руски газ,
постъпващ по газопровода Северен поток в Европа, за по-нататъшното му доставяне в Германия и Чехия. "Изобщо не ми харесва какво стана с нашите милиарди, инвестирани в проекта ОPAL", изтъкна председателят на управителния съвет на Wintershall Райнер Зеле. Той отбеляза, че преди две години е получено разрешение от германския регулатор за изключване на проекта от действието на Третия енергиен пакет , но след това решението е било обременено от допълнителни изисквания от страна на ЕК. "Газпром има 50 процента, а останалите 50 - какво, няма да се използват ли? Като не натоварваме мощността над 50 процента, съответно не получаваме необходимата печалба за компанията", подчерта Райнер Зеле.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162