EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопроводът България - Румъния тръгва от март 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът България - Румъния тръгва от март 2014

mail06:45 | 09.01.2014прегледи 2390 коментарикоментари 0


Обявената предварително дата 1 януари 2014 г. за въвеждане в експлоатация на изграждащата се газова връзка между България и Румъния се отлага за март 2014-а.

Промяната в първоначалните планове се налага поради извънредни и обективни затруднения, свързани с геоложките характеристики на участъка под река Дунав, където в момента се изпълнява подводната част на проекта. Скалите са забавили нормалните сондажни работи, тъй като са се оказали много устойчиви, съобщиха от "Булгартрансгаз".

При липса на допълнителни усложнения от геоложки, метеорологичен и технически характер, се очаква основният сондаж да бъде завършен през месец януари 2014 г. Непосредствено след това ще бъде изтеглен завареният тръбен участък от румънска към българска територия, който е напълно готов и са проведени успешни изпитания на плътност. По отношение на сухоземната участък на българска територия, още през месец август 2013 г. бе изградена линейната част и приемните изпитания са приключени успешно. Предстои приемане на обекта и въвеждане в експлоатация незабавно след приключване на работите по прехода под река Дунав. Допълнително забавяне е имало заради открития некропол с над 300 гроба.

Първата копка на междусистемната връзка Русе-Гюргево бе направена през август 2012 г., като първоначално крайният срок за пускане в експлоатация бе краят на месец май 2013 г. През есента на тази година зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов отчете, че е заварено изоставане на интерконекторните връзки. При междусистемната газова връзка Румъния – България изоставането е било с около 6 месеца, но по думите му то ще бъде наваксано и интерконекторът ще бъде пуснат в експлоатация от 1 януари 2014 г. Това обаче все още не е факт.

Чрез газопровода между България и Румъния трябва да се осигури връзката на българската газопреносна система с общия газов пазар на ЕС. Отделно при кризи страната ни ще може да ползва газ от Румъния, която разполага със собствено производство на природен газ и няколко газохранилища. За тази цел проектът предвижда възможност за реверсивно подаване на природен газ. Именно тази способност на газопровода се оказва проблемна, тъй като се налага изграждането на компресорна станция в Румъния, която не е предвидена по проект.

Междусистемната газова връзка ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Румъния с обща дължина 23.8 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.2 км на румънска територия и 1.2 км подводен преход през река Дунав. Максималният предвиден капацитет е 1,5 млрд. куб.м годишно. Отделно ще се изградят и две газоизмервателни станции. Общата индикативна стойност на проекта е 27,6 млн. евро, като е осигурено финансиране за проекта от Европейска енергийна програма за възстановяване в размер на 8,9 млн. евро. Останалите средства се осигуряват от двете газови компании от българска и румънска страна. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1062