EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газопроводът EastMed с по-голяма подкрепа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът EastMed с по-голяма подкрепа

mail16:45 | 13.04.2021прегледи 1076 коментарикоментари 0


Газопроводът EastMed за пренос на синьо гориво от Югоизточно Средиземноморие до континентална Европа вече си осигури подкрепата на още пет държави, извън Гърция, Кипър и Израел, съобщава Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус".

Инициатива на министъра на околната среда и енергетиката на южната ни съседка Костас Скрекас получи съгласието на България, Румъния, Унгария, Сърбия и Северна Македония, които добавиха своите подписи към съвместно писмо от трите основни държави по проекта до комисаря по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон. В него те подчертават важността на газопровода за регионална енергийна сигурност и стабилност на енергийния преход.

Това е първият път, в който страните-членки на ЕС и Енергийната общност официално изразиха подкрепата си за EastMed пред Комисията, след като вече изразиха принципното си съгласие с междуправителственото споразумение по проекта, подписан в Атина през януари 2020 година.

Компетентните министри на всичките осем държави сега искат Брюксел да продължи да проявява своя интерес и действителна подкрепа за изпълнението на проекта.

Министрите на енергетиката на горепосочените държави също се договориха от 28 януари да създадат работна група с участието на експерти за оценка на техническите аспекти на проекта.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4069