EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопреносните системи на България, Гърция и Румъния се свързват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопреносните системи на България, Гърция и Румъния се свързват

mail17:03 | 05.10.2009прегледи 750 коментарикоментари 0


До края на 2009 г. се очаква да бъде приета енергийната стратегия на България. Това каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса в Народното събрание, посветена на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергия.
Той сравни състоянието на българската енергетика в момента с футбола в Англия, където "има много тичане и малко ефективност". В стратегията е заложено до 2020 г. да има развит енергиен пазар, внедряване на нови технологии, разработване на алтернативни източници на енергия, повишаване на енергийната ефективност.
По думите на министъра, енергийната сигурност и диверсификацията на източниците са от решаващо значение за развитието на икономиката.
Либерализацията на енергийния пазар е започнала през 2007 г., но все ще е твърде недостатъчна, посочи Трайчо Трайков. По отношение на газовия пазар акцентът трябва да бъде върху разширяването на възможностите за пренос на газ на територията на страната, отбеляза той.
Газовата криза през януари т.г. показа необходимостта от свързване на системата ни с тези на Гърция, Турция и Румъния, както и осигуряване на запаси в газохранилищата, посочи министърът. Той съобщи, че до края на октомври се очаква Европейската комисия да одобри мерките за свързване на националната ни газопреносна система със системите на Гърция, Турция и Румъния.
По-рано временно управляващият посолството на САЩ в България Джон Ордуей заяви, че малките страни трябва да се обединят в обща електропреносна мрежа. Големите проекти не могат да заместят малките политики, смята дипломатът.
В отговор министър Трайков отбеляза, че много важен е въпросът за отвореност на пазарите в международен план. Той посочи, че приоритетен за България и ЕС е проектът "Набуко", който е едно от решенията за диверсификация на енергийните източници. Важен е и проектът "Южен поток", който ще задоволи нуждите на страната ни и на още няколко европейски държави.
Трайчо Трайков добави, че се очаква ЕК да продължи финансирането на извеждането от експлоатация на спрените блокове в Козлодуй.
Като приоритет министърът посочи енергийната ефективност. По думите му България е страната с  най-ниска енергийна ефективност в сравнение с останалите страни от Европейския съюз и в същото време най-много енергия продължава се използва за отопление. Трайков съобщи, че над 300 млн. евро се усвояват по енергийни проекти като рехабилитация, разширяване на националната разпределителна мрежа, спазване на екологичните изисквания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1137