EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовото писмо на Путин до Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовото писмо на Путин до Орешарски

mail08:51 | 11.04.2014прегледи 1693 коментарикоментари 0


Писмото, с което руският президент Владимир Путин предупреждава Европа, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа, е изпратено до 18 европейски лидери, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
От текста на писмото, поместен в "Росийская газета", става ясно, че сред тях е и премиерът Пламен Орешарски. Останалите 17 страни, до чиито ръководители е адресирано, са Молдова, Румъния, Турция, Унгария, Словакия, Словения, Македония, Чехия, Полша, Франция, Германия, Хърватия, Босна и
Херцеговина, Гърция, Сърбия, Австрия и Италия.
Асошиейтед прес отбелязва, че целта на писмото е да разедини 28-членния ЕС и да отклони към Русия милиардите, които международната общност планира да даде на заем на Украйна.
Писмото е част от усилията на Русия да запази контрола си върху Украйна, която е на ръба на финансов крах и се бори с проруски сепаратистки бунт в източната си част. Посланието на Путин е ясно: ЕС се опита да подмами Украйна, да я откъсне от руската орбита и да я привлече към себе си, затова сега трябва да плати украинската газова сметка или да се изправи пред икономическия крах на страната и нарушаване на газовите доставки за себе си, отбелязва Асошиейтед прес.
В писмото до европейските лидери Путин казва, че Украйна дължи на Русия 17 милиарда долара, защото вече не важат предвидените отстъпки, както и 18,4 милиарда долара - неизплатени от украинската страна наказателни санкции за неизползване на минималното годишно количество газ (take-or-pay)
по силата на договора от 2009 г.
Путин заявява в писмото си, че по този начин Русия през последните четири години е субсидирала украинската икономика за сметка на занижаване на цената на газа общо с 34,5 долара. Освен
това през декември 2013 г. е предоставила на Украйна заем в размер на 3 милиарда щатски долара.
Руският президент призова Русия и европейските потребители на руски газ да обсъдят поставените в писмото въпроси.

Писмото в руските медии

Руският вестник "Комерсант" изтъква, че писмото е изпратено точно седмица преди насрочените за 17 април преговори във формат "3 + 1" в Женева, където САЩ и ЕС се надяват "да сдобрят" Русия с Украйна и да склонят Москва към активни преки преговори с новите власти в Киев.
Според руския външен министър Сергей Лавров ще е "безсмислено" на четиристранната среща да се отправят призиви към Москва да продава на Киев евтин газ. Ако пък целта на срещата е "да призове Украйна в лицето на днешните киевски управници те да положат все пак грижи за страната си", Лавров увери, че "ще се затичаме с двете ръце и с двете нозе", пише изданието.
Негов източник в руските властови структури заявява, че "президентското писмо и срещата на 17-и са различни писти", но признава, че "те са частично взаимосвързани".
В Женева "за Москва е важно "да събуди" Киев и да го убеди, че трябва да започне диалог с украинските региони, а посланието на руския президент е стремеж "да събуди" европейците и да ги убеди да обърнат внимание на стремително деградиращата икономика на Украйна", пояснява източникът. С обръщението си Путин "фактически включи задочно в тези преговори 13 страни от ЕС, включително най-големия потребител на руски газ - Германия, като затрудни консолидацията на западния подход, с което засили позицията на Русия - допълва "Комерсант".
 Освен това призивът към Европа да поеме съвместно с Русия спасяването на украинската икономика цели съществено да притъпи критиките срещу Москва откъм Запада, също и да прехвърли дискусията за Украйна от сферата на геополитическото противопоставяне в плоскостта на практическите дела." Украинците обявяват бойкот на руските стоки, пише "Независимая газета". И разказва как купувачите в киевските магазини внимателно разглеждат опаковките - според тях, "за да не плащат пари на агресора".
Те постоянно разбутвали стоките и местна търговска верига ги означила със знаменца на страните производителки, за да не пренарежда щандовете.
Други вериги допускат, че ще се наложи да не предлагат вече стоки руско производство, чието търсене намалява заради политическата вражда между двете държави. В "оръжие" се превръщат според вестника и сапуните, и праховете за пране, и киселите млека - от началото на март, след
като Русия фактически заграби Крим, украинската младеж организира чрез социалните мрежи движение за бойкот на руските стоки.
Активистите напомнят тук и там руските щрихкодове, за да улеснят нещата. Дори пенсионерките вече знаят тези цифри, възприемани като забранителен сигнал. Влошава се отношението на украинците не само към Русия като държава, но и към руските граждани, активно подкрепящи нейните действия, казва киевската социоложка Ирина Бекешкина. Информационната война в Русия настройва хората срещу украинците; по същия начин украинците започват да гледат  враждебно на руснаците, наричащи "фашизъм" народното въстание срещу една престъпна власт, добавя Бекешкина. Според последната анкета дори в рускоезичните Донецка и Луганска област делът на желаещите регионът да напусне Украйна и да се присъедини към Русия е намалял от 30 на 14-15 процента. Взаимното недоверие между двата народа ще трае дълго - нещата са стигнали твърде далеч, заключава социоложката. Бойкотът личи и в културната сфера, допълва украинският маркетолог Глеб Вишлински. Украинци, нечленуващи в радикални сдружения, нито пък в десни партии, готвят провал за гастролите на руски актьори и музиканти, подкрепили т. нар. референдум в Крим. Има вече отменени концерти. Тенденцията се засилва във  всички сфери на руско-украинските отношения. "На междудържавно равнище Украйна и Русия са навлезли в нов етап на търговски войни, който се очертава безпрецедентен по мащаби и последици", констатира "Независимая газета". "Комерсант" добавя в друг материал, че конфликтът между Москва и Киев може да осуети изцяло железопътните връзки между  Украйна и Русия. Според вестника украинските железници са отправили към руските молба заради "несъвпадения" в разписанията на композициите в посока Крим от 27 май Русия да спре  продажбите на билети за всички влакове, минаващи през Украйна.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165