EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовият маратон Украйна-Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовият маратон Украйна-Русия

mail11:45 | 28.05.2014прегледи 780 коментарикоментари 0


Русия е готова да намали цената на газа за Украйна частично чрез въвеждане на нулеви износни мита, но размерът на понижението е предмет на договаряне, след като бъде изплатен част от натрупания дълг. Това заяви в ефира на телевизионния канал "Россия 24" шефът на Газпром Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По думите му украинската страна проучва вариант да плати до края на седмицата дълг в размер на 2 милиарда долара и още 500 милиона долара предплата за бъдещи доставки. Ръководителят на руската компания добави, че предплатата трябва да бъде внесена според предложения вариант до 7 юни без обсъждане на цената. Милер отбеляза обаче, че остават "рискове Украйна да не плати дълга по предложения вариант и те са значителни". Плащане на 2 милиарда долара - "все пак е нещо", коментира
той. Но Украйна трябва да започне да плаща, заяви Алексей Милер, като добави, че се усеща известен дуализъм след преговорите: ЕС и Русия - от едната страна и Украйна - от другата.
Следващата тристранна среща може да бъде в петък в Берлин, но при условие че украинската страна плати част от дълга. Към момента задълженията на Украйна към Газпром превишават 3,5 милиарда долара. По-рано руската страна предложи на Нафтогаз Украйна да погаси дълга, натрупал се до април, или 2,3 милиарда долара, припомня ИТАР-ТАСС. След втория кръг от тристранните консултации в Берлин, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите между Русия и Украйна за доставките на руски газ на Киев напредват. Според Йотингер има добри шансове двете страни да стигнат до споразумение до 1 юни. Двете столици имат срок до сряда вечер да приемат условията на компромис, който предвижда украинската компания Нафтогаз да преведе в четвъртък на Газпром 2 милиарда долара, допълни Йотингер на пресконференция след срещата в Берлин. Украйна е готова да плати за руския газ, но на пазарни и справедливи цени. Това заяви на свой ред украинският министър на енергетиката Юрий Продан след преговорите с руския си колега  Александър Новак и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Продан обаче не можа да отговори на журналистическите въпроси дали Нафтогаз ще плати в срок 2 милиарда долара, за които съобщи еврокомисарят Йотингер. "Постъпи предложение от Еврокомисията да дадем отговор до сряда вечерта", каза той.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4186