EUR 1.9558
USD 1.6855
CHF 1.8258
GBP 2.3163
CNY 2.6212
you tube
mobile version

Газовите хранилища на ЕС 71% пълни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите хранилища на ЕС 71% пълни

mail07:35 | 20.09.2021прегледи 521 коментарикоментари 0


Съоръженията за съхранение на газ в ЕС в момента са пълни до 71% от капацитета им, преди година тази цифра е достигнала 82%, съобщи говорителят на Европейската комисия Вивиан Лунела, цитирана от TACC.

„В момента стратегическите запаси на газ в страните от ЕС съставляват 71% от всички капацитети за (съхранение на газ) за сравнение: преди година тази цифра беше 82%“, каза тя. Лунела каза, че рекордното покачване на цените на газа в Европа е причинено от съвпадението на редица обективни фактори.

"ЕК е напълно наясно със значителното увеличение на цените на газа и следи ситуацията в страните от общността във връзка с пика на цените. Настоящите високи цени са резултат от комбинация от фактори, до голяма степен поради значителното увеличение в глобалното търсене на газ в резултат на икономическото възстановяване след пандемията. В по-малка степен това е резултат от нарастването на цената на квотите за емисии въглероден двуокис в Европейската система за търговия с екологични квоти(ETC) ", каза тя.

В Европа се очертава газова криза тази зима на фона на намалените доставки и рекордното повишаване на цените на синьото гориво, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от Агенция "Фокус". Само през последния месец цената на природния газ скочи с повече от 35%, а експертите вече се опасяват от недостига му през зимата.

Фактът, че Русия е намалила доставките на газ за ЕС, допълнително влошава и без това тежкото положение за Европа. В началото на август стана известно, че „Газпром“ няма да резервира допълнителни мощности за транзит на газ за Европа през Полша и Украйна в края на 2021 г. и началото на 2022 г.

Съответното решение бе взето в Москва на фона на завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“, което се очаква да позволи на Русия да удвои износа си на газ за Европа. Понастоящем тръбопроводът очаква одобрение от германския регулатор, за получаването на което може да са необходими до четири месеца. Според експерти маневрата има за цел да окаже натиск върху германското правителство бързо да се съгласи да пусне тръбопровода в експлоатация.

Това доведе до увеличаване на тежестта върху доставчиците на газ, както и до повишаване на цените. Анализаторите се опасяват, че поредната студена зима ще направи перспективата за газова криза още по-вероятна.

„Хората започват да „хвърлят“ думата „криза“, когато става въпрос за Европа“, казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital. Според компанията запасите от газ в европейските хранилища са на ниво под средното за пет години с 16%, което е рекордно ниско за септември.

„Проблемите дори още не са започнали. Европа ще бъде изправена пред много трудна зима“, заяви Жулиен Хоаро, ръководител на EnergyScan, енергийна фирма на френската компания Engie.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg