EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовите хранилища в Румъния са запълнени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите хранилища в Румъния са запълнени

mail10:06 | 18.10.2023прегледи 419 коментарикоментари 0


Румъния не би трябвало да се нуждае от внос на природен газ през зимата, тъй като газовите хранилища са запълнени в момента, а страната ще произведе още природен газ и през студения сезон. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа, цитиран от телевизия Диджи 24.

Министърът говори вчера за нормативен акт във връзка с подготовката за зимния сезон и поясни, че в него са разработени няколко сценария в зависимост от средните температури, както и предвид възможността Румъния да подкрепи други страни с доставки, като Република Молдова. По думите му при нормални условия Румъния няма да има никакъв проблем през зимния сезон, като се има предвид степента на запълване на газовите хранилища. Бурдужа каза, че в момента Румъния има 417 милиона куб. м. газ повече спрямо същия период на миналата година. „Значи, с това, което произвеждаме и през студения сезон, въпреки че производството е по-ниско поради технически причини, с това, което имаме съхранено, би трябвало да преживеем без да се обръщаме към внос тази зима“, заяви министърът.

Той каза, че ако зимата е тежка и ако Република Молдова поиска подкрепа от Румъния в обем, който не може да бъде покрит от резерви и собствено производство, съществува възможност за внос на газ от Азербайджан или да се купи втечнен газ от Гърция. Бурдужа напомни, че с Азербайджан има договореност, която е валидна до следващата пролет, за изтегляне на един милиард кубични метра газ, ако има необходимост. Другата възможност по неговите думи е да се закупи втечнен газ от Гърция./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg