EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газовите преговори в задънена улица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите преговори в задънена улица

mail08:10 | 31.10.2019прегледи 761 коментарикоментари 0


Русия и Украйна трябва да ускорят преговорите си за транзита на газ за Европа. Това каза европейският комисар по въпросите на енергийния съюз, след като при последния кръг от преговорите в Брюксел не беше постигнат напредък, предаде EurActiv България.

Разговорите се проведоха само седмици преди на 31 декември да приключи дългосрочният договор за транзит на газ между Русия и Украйна. Русия движи проектите по два големи тръбопровода, заобикалящи Украйна: "Северен поток 2", докарващ газ до Германия под Балтийско море, и "Турски поток", който ще минава под Черно море.

Пред нов договор има редица пречки. Като политическия спор между Киев и Москва, проруските действия в Източна Украйна и съдебните спорове между руския доставчик на газ "Газпром" и украинската енергийна компания "Нафтогаз".

"Моето послание днес беше, че времето лети. И като се има предвид датата, трябва да има ясно усещане за спешност", каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и комисар по въпросите на енергийния съюз пред репортери. "Разочарован съм от днешния резултат", допълни той.

Шефчович каза, че комисията предложи Русия и Украйна да сключат поне 10-годишен договор с клауза за минимум 40-60 млрд. куб. м годишно и възможност за пренос на допълнително между 20 и 30 млрд. куб. м на година.

Тарифите за транзит трябва да се определят в съответствие с методологията на ЕС. Той каза още, че след първите пет години може да има промяна в методологията и специална клауза трябва да гарантира, че всички са съгласни с условията на транзит.

По думите на Шефчович Русия се е оплакала, че не всички документи при подготовката на срещата са пристигнали навреме и някои от тях не са преведени. Той намекна и че Русия търси "пакетно решение", включително и "политическо", за изхода от арбитражното дело в Стокхолм и че Украйна не е готова да обсъжда този въпрос.

Москва и Киев се сблъскват често заради енергетиката. Разговорите се усложняват от дългия правен спор между "Газпром" и "Нафтогаз", довел до решение на Арбитражния съд в Стокхолм през февруари 2018 г., че всяка компания трябва да обезщети другата. "Нафтогаз" излезе победител от това решение, като спечели 2.56 милиарда долара от "Газпром". Руската фирма оспорва решението, което може да отнеме години.

Според Шефчович Украйна и Русия трябва да обсъдят въпросите на най-високото политическо ниво, а еврокомисията е готова да помогне на посредничеството в сделката преди края на годината.

Попитан за рисковете от прекъсване на доставките, той каза, че всички страни са съгласни, че това не е вариант. "И Русия, и Украйна са напълно наясно каква вреда би нанесло това на имиджа им като надежден доставчик и надеждна транзитна държава", каза той и добави, че ЕС е напълно готов за всякакви събития. Газовите запаси на ЕС са пълни на 90-96%.

Шефчович намекна, че Украйна планира да има свой оператор, съвместим с преносната система на ЕС, за 17 декември, но призна, че съществува риск от гледна точка на времето. Ако нещо се обърка във Върховната Рада, ЕС би помогнал за продължаване на краткосрочните търгове в периода януари-юни като част от дългосрочна сделка, каза той. Но допълни, че ЕС иска да избегне тази "игра" със сроковете.

Тристранните газови преговори ще продължат в края на ноември, само месец преди да изтече настоящият договор, каза след края на този кръг от преговорите руският министър на енергетиката Александър Новак.

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Андрий Коболиев обясни пред репортери, че не е постигнат голям напредък и "имахме почти същата гледна точка" като ЕС. Добави, че "това предложение е конструктивно". Според Коболиев "Нафтогаз" предложи "Газпром" да изпрати официално вижданията си за това как да бъдат уредени дълговете й от близо 3 милиарда долара, произтичащи от Стокхолмския арбитраж, както и за други нерешени въпроси.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098