EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовите намерения на България, Гърция и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите намерения на България, Гърция и Румъния

mail12:52 | 17.10.2023прегледи 444 коментарикоментари 0


Гръцкият министър на отбраната Ни́кос Де́ндиас подписа съвместно „Писмо за намерения за разширяване на мрежата от тръбопроводи за гориво на НАТО към източния фланг на Алианса“ по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, предаде АНА-МПА за БТА.

Министърът на гръцката отбрана е подписал Писмото заедно с българския си колега Тодор Тагарев и румънския заместник-министър на отбраната Симона Кожокару, написа Дендиас в публикация в социалната мрежа Х (бивш Туитър).

Той поясни, че по този начин „влиянието на Гърция като енергиен център се засилва и ролята на пристанище Александруполис се издига още повече“. 

Подписването на Писмото идва след тристранната среща на министър-председателите на Гърция, България и Румъния във Варна на 9 октомври.

Тази инициатива обслужва гръцките интереси, тъй като насърчава използването на инфраструктурата на страната и свързването ѝ с България и Румъния. В същото време разширяването на гръцката тръбопроводна система за горива и свързването ѝ с другите две съюзнически държави от източния фланг на НАТО отправя послание за ясни политически намерения за сътрудничество на трите държави в рамките на НАТО.мрежата от газопроводи на НАТО

Инициативата също така допринася за укрепването на устойчивостта на инфраструктурата за доставка на горива в източния фланг на НАТО. Пристъпването към разширяване на мрежата от тръбопроводи на гръцка територия (Халкеро – Александруполи) и свързването ѝ ще засилят влиянието на Гърция в рамките на основната задача на Алианса за възпиране и отбрана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg