EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газови разговори в Братислава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газови разговори в Братислава

mail15:45 | 24.04.2014прегледи 1196 коментарикоментари 0


Европейската комисия, Словакия и Украйна провеждат тристранни преговори на министерско равнище за газа днес в Братислава, съобщи говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Говорителката допълни, че в преговорите за реверсивни доставки на газ от Словакия за Украйна ще участват самият Йотингер, словашкият министър на икономиката Томаш Малатински и украинският министър на енергетиката и въгледобивната  промишленост Юрий Продан.
"Страните се споразумяха да се срещнат в този формат, за да осигурят постигане на договорености по меморандума за взаимно сътрудничество по въпроса за реверсивните доставки на газ от Словакия за Украйна", уточни тя.
Разговорите между Йотингер, Продан и Малатински ще бъдат последвани от друга среща на Европейската комисия, Украйна и Русия в понеделник, но не се знае къде ще бъде тя.
Сътрудничката от пресслужбата на Йотингер отбеляза, че ЕК се надява такъв меморандум скоро да бъде подписан от словашкия оператор на тръбопроводите Еустрийм (Eustream) и от Укртрансгаз.
Словашката страна вече е подписала този меморандум, отбелязва ИТАР-ТАСС. Предложението на Словакия ще позволи да започнат реверсивни доставки за Украйна още през октомври в обем 3,2 милиарда куб. метра годишно, което ще позволи на Киев да  диверсифицира доставките си.
На 15 април на преговори в Братислава между словашки представители и делегация начело с украинския енергиен министър Юрий Продан не бе постигнат напредък. По информация на словашкото министерство на икономиката, на Украйна са били предложени доставки на газ по газопровода от словашкия град  Вояни до украинския Ужгород. Украинската страна настояла реверсивните доставки да стават по транзитния газопровод, по който руският газ преминава през Словакия за Европа. Преди това представители на Еустрийм изразиха опасения, че при организиране на такива доставки по предлагания от Украйна маршрут, компанията може да наруши споразумението си с Газпром. От Брюксел съобщиха на ИТАР-ТАСС, че ЕК очаква приемане на скорошно решение по изграждането на съединителен газопровод (интерконектор) между Вояни и Ужгород.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg