EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газовата станция "Лозенец“ в експлоатация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата станция "Лозенец“ в експлоатация

mail08:25 | 06.03.2016прегледи 1437 коментарикоментари 0


На 4-ти март бе въведена в експлоатация компресорна станция "Лозенец" до едноименното село в Ямболска област.  След като през месец октомври "Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция "Ихтиман", в петък заработи и тази до село Лозенец. Реконструкцията е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции "Странджа" и "Петрич".

Компресорна станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Реконструкцията на обекта включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от "Главболгарстрой", а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс. Стойността на реконструкцията на компресорна станция "Лозенец" възлиза на близо 70 млн. лв.С изпълнението на модернизацията и четирите компресорни станции се привеждат в съответствие с европейските екологични изисквания и се повишава тяхната експлоатационна безопасност.

"Години наред се говореше за диверсификация, но тя не може да се случи със старите съоръжения. Сега с въвеждането в експлоатация на новите мощни компресори, които са реверсивни, можем да транспортираме природен газ във всички посоки", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването.- "Поставихме си преди години амбициозната задача да подменим за над 200 милиона компресорите и рехабилитацията на газопреносната мрежа. В момента светът разработва различни видове източници на газ и когато конкуренцията на пазара стане реална, ние трябва да имаме готовност и възможност да транспортираме или да купуваме, или да продаваме. Като седнем на масата за преговори, трябва да имаме готова инфраструктура и да предложим по-добрите условия. Административният потенциал на страната ни е огромен. Готови сме да започнем да строим и интерконектора с Турция, подписали сме за строителство с интерконектора с Гърция, до една седмица подписваме и с Румъния. Днес открихме модернизацията на компресорна станция „Лозенец”. Тя е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Съоръжението е изпълнено по проект за модернизация на четири компресорни станции – „Странджа”, „Петрич”, „Лозенец” и „Ихтиман”, чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. Цената за изпълнение на проекта е близо 70 милиона лева. Реконструкцията включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване. Така се увеличава мощността на горивната инсталация. Уникалното на тези компресори е, че те са реверсивни. След 20-30 дни в Странджа ще открием пак такива компресора. Това е възможно най-доброто, което може да има, така че в близките 20 години да сме на пазара.", каза още премиерът.

Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистеманата свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията", подчерта енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й диверсификацията ще гарантира на страната ни сигурност на доставките и конкурентни цени. Разнообразяването на енергийните източници, заедно с развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg