EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка със Сърбия готова през май 2022

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка със Сърбия готова през май 2022

mail16:00 | 02.03.2021прегледи 1148 коментарикоментари 0


Единадесет са кандидатите в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка България-Сърбия, чиято стойност е 143.6 милиона лева, съобщи държавното дружество "Булгартрансгаз". Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра. Сред кандидатите е и консорциумът "Аркад", който строи продължението на "Турски поток" през България. Оферта е подала и италианската "Бонати". Сред останалите претенденти са "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" в консорциум с "Грома Холд", "Климатроник", "Атоменергоремонт". "Булгартрансгаз" все още не е определил датата, на която ще бъдат отворени ценовите оферти. Срокът за изпълнение е 350 дни.

Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия, която на оперативно равнище да ускори изграждане на междусистемната газова връзка между двете държави. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министър председателят и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович. Двете посетиха бъдещата точка на свързване и мястото, където ще бъде изградена газоизмервателна станция на интерконектора в района на Калотина, придружавани от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“  Владимир Малинов.

„Изграждането на интерконектора със Сърбия е приоритет в управленската програма на правителството в сектор Енергетика“, подчерта министър Петкова. Тя изтъкна ролята му за сигурността на газовите доставки на конкурентни цени целия регион. Не случайно проектът е от общ интерес за ЕС, изтъкна Петкова. Тя припомни, че за него е осигурено финансиране от 27 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и 2,7 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов каза, че очаква строителните дейности да започнат през месец май. Според него реализацията на проекта ще осигури възможност на Сърбия да получава газ и от терминала край Александруполис, където нашите западни съседи също са заявили капацитет.

Михайлович информира, че през тази седмица предстои да бъде обявена тръжна процедура за избор на строител на газопровода на сръбска територия. Участниците в срещата се съгласиха, че трите проекта – междусистемните връзки с Гърция и Сърбия и терминала за втечнен природен газ край Александруполис се изграждат в синергия и са от полза за целия регион.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина около 62 км. на българска територия и 108 км. – на сръбска. За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция – Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. куб. м на година, с възможност и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде завършена до май 2022 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg