EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка със Сърбия - през лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка със Сърбия - през лятото

mail08:00 | 28.01.2018прегледи 12352 коментарикоментари 0


Очаквам през месец юни или юли да започнем реално изграждането на интерконекторната връзка между България и Сърбия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич. „След като построим интерконекторната връзка между България и Сърбия ще трябва да изградим газопровод до унгарската граница“, каза още той. Според него интерконекторната връзка ще позволи на Сърбия да получава газ от „Турски поток“, за което очаква и финансиране от ЕС.

Междусистемната газова връзка София – Цариброд/Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Интерконекторът ще допринесе за диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност на двете страни и осъществяването на пренос на природен газ. Първоначално се очаква интерконекторът да осигури възможност за доставка на 1,8 милиарда куб. м. газ. Той е обявен от ЕК за проект от общ интерес на ЕС.

Министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора. За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ в размер на 45 млн. евро. /БГНЕС
 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg