EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка с Румъния - първа копка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка с Румъния - първа копка

mail14:53 | 16.08.2012прегледи 629 коментарикоментари 0


Днес бе даден старт на изграждане на българския участък на междусистемната газова връзка България-Румъния. На церемонията участваха премиерът Бойко Борисов, изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков, зам.-изпълнителният директор на Трансгаз Румъния Ливио Пинтикан.
Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи икономическият министър Делян Добрев. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м. природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м., което е около половината от годишната консумация у нас.
Убеден съм, че в района на "Блок Хан Аспарух" също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. По неговите думи това дава възможност за реална диверсификация на енергийните доставки за нашата страна.
Междусистемната газова връзка България – Румъния се изпълнява съвместно от Булгартрансгаз ЕАД и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км. на румънска и 2,1 км. подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23,8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7,1 млн. евро. Той се финансира с 4,4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2,7 млн. евро съфинансиране от страна на Булгартрансгаз.

 снимка:МИЕТ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167