EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата група на ЕК се събра в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата група на ЕК се събра в Брюксел

mail21:08 | 18.06.2009прегледи 706 коментарикоментари 0


boardroom1Газовата координационна група към Европейската комисия се събра днес в Брюксел, за да обсъди възможно прекъсване на руските газови доставки поради проблеми около плащанията на Украйна за получавана газ от Русия, предаде БТА.
В срещата участват също представители на руската компания Газпром и украинската Нафтогаз, съобщи говорител на Европейската комисия.
Според него в момента не може да се говори за предстоящо повторение на газовата криза от януари тази година, предизвикана от трудности по транзитирането на руските газови доставки за страни от Европейския съюз през Украйна.
Същевременно говорителят посочи, че една от причините за свикването на срещата е писмо на руския премиер Владимир Путин до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което се посочвало, че Украйна не може да плаща за руски газови доставки.
По рано днес Владимир Чижов - руският постоянен представител в Европейския
Съюз, цитиран от ИТАР – ТАСС, заяви, че Русия е готова да участва в кредитирането на Украйна за осигуряване на непрекъснат транзит на руски газ за европейските
потребители. Чижов уточни, че готовността на Русия е за дялово участие в кредитирането.
Днес участващите в срещата национални газови оператори информират за наличието на газ в техните страни, както и за възможностите да се попълват липсващи количества.
Председателят на Европейската комисия ще говори тази вечер пред Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, за снабдяването с газ като важен елемент от енергийната сигурност на Евросъюза. Оценките му ще се основават на обсъжданията в днешната среща на Газовата координационна група.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127