EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газова борса за незабавни достави във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газова борса за незабавни достави във Виена

mail09:03 | 14.12.2009прегледи 1050 коментарикоментари 0


Първата "газова" борса в Централна Европа заработи във Виена, поставяйки си амбициозната цел да стане номер едно в континентална Европа, предадoха световните агенции.
Засега на Газовата платформа за централноевропейски транзит (Central European Gaz Hub - CEGH), която работи чрез системата на Виенската фондова борса и се контролира от OMV в Баумгартен, ще се извършва само търговия с незабавна доставка. Планира се през пролетта на 2010 г. да започне и търговия с фючърсни контракти, съобщи австрийският вестник "Пресе" в началото на ноември.
Доставките ще извършват чрез газовия център в Баумгартен, който в момента е собственост изцяло на OMV. През платформата, разположена на изхода на газопровода Дружба, ще преминават 55 милиарда газ годишно, идващ предимно от Русия и Норвегия, посочва Франс прес.
Проектът трябва да бъде одобрен от европейските регулаторни органи за защита на конкуренцията, след което компанията ще бъде преобразувана в съвместно дружество. В него OMV и руският газов монополист Газпром ще държат дялове по 30 на сто, а Виенската фондова борса и подразделението на Газпром Centrex Europe Energy&Gas - по 20 на сто.
През 2008 г. OMV и Газпром подписаха споразумение, предвиждащо руският гигант ще поеме дял от 50 на сто в капитала на платформата чрез два германски филиала, припомня АФП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229