EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газов лиценз за 35 години получи Ай Си Джи Би" АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газов лиценз за 35 години получи Ай Си Джи Би" АД

mail16:05 | 09.11.2021прегледи 579 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране издаде лицензия по внесено заявление от "Ай Си Джи Би" АД за дейността "пренос на природен газ" с условие за изграждане на енергиен обект, съобщиха от регулатора.
Лицензията е за срок от 35 години. В нея се определят условията за изграждане на енергийния обект - междусистемна газова връзка Р Гърция - България (междусистемен газопровод IGB), срока за изграждане на енергийния обект и срока за започване на лицензионната дейност. С решението са одобрени и Правила на дружеството за работа с потребителите.
"Ай Си Джи Би" АД е съвместно инвестиционно дружество с акционери с равни дялове "Български енергиен холдинг" ЕАД (50 процента) и "IGI Poseidon" S.A. (50 на сто), Лицензионната дейност за осъществяване на дейността "пренос на природен газ" ще се осъществява след изграждане и въвеждане в експлоатация на енергийния обект - междусистемната газова връзка Гърция - България "Комотини-Стара Загора" (IGB) с обща дължина 182 км, от които 151 км на българска територия и 31 км на гръцка територия. Новият интерконектор ще свързва пряко националните газопреносни системи на Р Гърция и Р България. Предвидено е свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод (TAP). Първоначалният му капацитет е 3 млрд. куб. метра годишни, а максималния - до 5 млрд. кубични метра годишно, при наличие на пазарен интерес. Очаква се строителството да завърши до края на 2021 г., като газопроводът IGB ще влезе в експлоатация не по-късно от 1 юли 2022 г.
Преди решението за издаване на лицензия, на 13 октомври 2021 г. Комисията проведе открито заседание, на което беше разгледан доклад на работната група по внесеното от дружеството заявление. След извършен цялостен правен, икономически и финансов анализ на представените данни към заявлението в доклада се посочва, че дейността, свързана с изграждане и експлоатация на газопровода IGB е ресурсно, технически и финансово осигурена, което гарантира успешното свързване на газопреносните системи на България и Гърция и диверсификация на източниците на доставка на природен газ в региона.
КЕВР прие решения, с които се издават лицензии за осъществяване на дейността "търговия с природен газ" по внесени заявления от две енергийни дружества - "ЕНЖИ ЕНЕРДЖИ МЕНИДЖМЪНТ РУМЪНИЯ" СРЛ и "ЕН-ДЖИ БРОКЕРС" ЕООД, информират още от регулатора. Лицензиите са издадени за срок от 10 години.
С приетите решения общият брой на енергийните дружества, на които досега Комисията е издала лицензии за дейността "търговия с природен газ", е 34, се посочва в съобщението.
На закритото заседание регулаторът прие решения, с които се издават лицензии за дейността "търговия с електрическа енергия" по внесени заявления от две енергийни дружества - "РВЕ Съплай енд Трейдинг" ГмбХ, чуждестранно юридическо лице, Федерална Република Германия и "ОМВ Петром" СА, чуждестранно юридическо лице, Румъния. С отделни решения бяха одобрени и бизнес плановете на двете дружества за периода 2021-2025 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg