EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газов коридор Гърция, България &Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газов коридор Гърция, България &Румъния

mail06:55 | 11.12.2014прегледи 2564 коментарикоментари 0


Проектът "Вертикален газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния, ще е с обем 3-5 млрд. кубически метра газ годишно, а доставките ще идват от различни източници, съобщи Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция.
Гръцкият министър на енергетиката Янис Маниатис, румънският му колега Разван Николеску и заместник-министърът на енергетиката на България Антон Павлов във вторник подписаха съвместна декларация за "вертикалния коридор", свързващ техните страни. Той се явява нов маршрут за природен газ, който обединява националните газопреносни мрежи на трите страни. Интерконекторна връзка ще доставя газ от Гърция към България и Румъния, а след това може би и в други страни от Централна и Източна Европа. Природният газ от 5,3 милиарда кубически метра годишно ще бъде осигуряван от различни източници, а именно от гръцката мрежа чрез терминал за втечнен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през северната част на Гърция, и от плаващата станция за регазификация на втечнен газ в северната част на Гърция", посочва Министерството на енергетиката на Гърция.
Министрите на трите страни подкрепят развитието на "вертикалния коридор" и предлагат той да бъде включен в "проектите от общ интерес" на ЕС, което ще позволи на европейските институции политически и финансово да подкрепят тази инициатива. Заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович оцени позитивно инициативата на трите страни по време на Съвета по енергетика на ЕС, тъй като тя отговаря на стратегията на ЕС за разнообразяване на енергийните източници и маршрути, съобщава министерството.
Новият вертикален газов коридор ще свърже Гърция, България и Румъния, за да се осигури непрекъснато снабдяване в двете посоки, както и за насърчаване на приоритетния за ЕС коридор "Север-Юг" и "Южния коридор", се казва в документа.

През февруари 2011 г. Европейският съвет реши, че всяка страна членка на ЕС трябва да има най-малко два източника на природен газ и електроенергия до 2014 г., за да противодейства на евентуално спиране на доставките от Руската федерация.
Румъния все още няма връзка с газопреносната мрежа на България, въпреки че съществува от години проект за строежа на газопровод между Гюргево и Русе. Газопроводът, инвестицията за който възлиза на около 24 милиона евро, трябва да бъде завършен до 2016 г.
Газопреносната система на Румъния е свързана с тази на Унгария и на Молдова, но евентуално спиране на вноса от Русия не би могло да бъде компенсирано през тези две тръби, тъй като от Унгария се внасят незначителни количества газ, а газопроводът с Молдова е предназначен за износ.

/източници:РИА Новости, БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg