EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газ от грапа? Произвеждат го в Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газ от грапа? Произвеждат го в Италия

mail08:05 | 18.04.2023прегледи 730 коментарикоментари 0


Компанията "Боноло" (Bonollo), известна с производството на традиционната италианска грапа, и газопреносната фирма "Италгаз" (Italgas) откриват първия завод за биометан към дистилерията, предаде Ройтерс. Това може да се окаже важна стъпка към увеличаването на производството на възобновяем природен газ в Италия, посочва агенцията.

Биометанът, който в този случай се прави от течните остатъци в резултат на дестилацията на грозде и гроздови продукти, се получава при обработка и пречистване на биогаз. Той може да се ползва за отопление, готвене и всичко останало, за което се потребява и традиционен природен газ, добит при обработката на изкопаеми горива, но по същността си е страничен продукт на преработката на органична материя и като такъв се счита за възобновяем и въглеродно неутрален.

Най-популярният продукт на фамилната "Боноло" е грапата, дестилирана от гроздови джибри, останали след производството на вино. Компанията произвежда марката OF въз основа на вино "Амароне".

От "Италгаз" обявиха, че заводът за биометан на "Боноло", разположен близо до североизточния италиански град Падуа, е първият, който ще бъде свързан с мрежата на компанията, но са налице още 140 искания за свързване.

"Италия, която сега произвежда едва 5 на сто от биометана в ЕС, има големи възможности да увеличи продукцията си", казва Пиер Лоренцо Дел'Орко, главен изпълнителен директор на разпространителската мрежа на "Италгаз", най-големият италиански доставчик на природен газ.

Заводът на "Боноло" ще произвежда 2,4 милиона куб. м възобновяем газ годишно, който ще се влиза в газопреносната мрежа и е с капацитет да захрани 3000 домакинства.

Миналата година правителството в Рим одобри отпускането на държавни субсидии на обща стойност 1,7 милиарда евро в подкрепа на инвестициите в производствени мощности за биогаз и биометан, за да бъде намалена зависимостта от внос на руски природен газ.

В момента Италия произвежда 500 милиона куб. м биометан, но според Дел'Орко до 2030 г. може да се достигне обем от 8 милиарда куб. м. "Италгаз" планира да инвестира 4 милиарда евро до 2028 г., за да дигитализира мрежата си и да направи възможно транспортирането на различни горива, вкл. водород.

Програмата "РипауърИЮ" (RepowerEU) на ЕС, представена от Европейската комисия след началото на руската инвазия в Украйна, постави за цел до 2030 г. производството на биометан в Общността да достигне 35 милиарда куб. м и отчаста да замени купуваните от Русия обеми природен газ.


Тагове: Италия, грапа, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg