EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газ от Азия за България през 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газ от Азия за България през 2013

mail09:10 | 26.09.2011прегледи 609 коментарикоментари 0


Първия природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 година, стана ясно по време на обиколката на министър Трайков в Азия. Той се срещна в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев. 2013 г. е срокът (вместо 2014 г. по Пътната карта), с който Българският енергиен холдинг и гръцката компания ДЕПА се ангажираха да завършат строителството на междусистемната газова връзка България - Гърция. Второто условие за изпълнение на доставките за България е сключването на междуправителствено споразумение между Азербайджан и Турция за транзита на природен газ. Също в Баку шефът на ДЕПА Хари Сахинис и Трайков са обсъдили напредъка на проекта за изграждане на газовата междусистемна връзка Гърция  България (IGB), който се изпълнява от смесеното инвестиционно  дружество Ай Си Джи Би АД, регистрирано в София.  Участници в него с по 50 на сто от капитала са БЕХ ЕАД и  гръцко-италианската компания Посейдон (50 на сто ДЕПА и 50 на сто Едисон - частна италианска енергийна компания).  "Междусистемната връзка Гърция - България, която ще осигури  възможност на алтернативни доставки на каспийски и  средноазиатски природен газ, е от огромно значение за  сигурността на доставките не само за България, но и за региона  на Балканите, и за страните от Югоизточна Европа. Затова нашата  амбиция е тръбата да бъде изградена възможно най-скоро , до 2013 година", отбеляза Трайков.
Сахинис заяви, че проектът е от приоритетно значение и за  гръцката страна, затова ръководството на ДЕПА е предприело  всички мерки за неговото ускоряване. На срещата бе съгласувано ДЕПА и Булгаргаз ЕАД до края на  годината да сключат дългосрочно споразумение за взаимодействие  при доставките на природен газ в случай на криза. При  затруднения или евентуално спиране на доставките от Русия по  Балканското направление, ДЕПА ще доставя по-големи реверсивни  обеми от заложените в предишното краткосрочно споразумение от  2009 година.
България и Азейрбаджан се договориха да бъде осигурен сухопътния маршрут за доставки, като бъде използван максимално капацитета на междусистемните връзки на страната ни със съседни държави. "Тези доставки са важни за България, защото гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ. Важни са и за цяла Югоизточна Европа, заради създаването на конкуренция, която води до по-ниски цени за потребителя. Азербайджан също е заинтересован, тъй като намира нови пазари", подчерта Трайков. Алиев заяви готовността на Азербайджан да търси и други възможности освен "Набуко". Необходимо е да има обща концепция за Южния газов коридор и да се оцени целесъобразността от допълнителна диверсификация на маршрутите, заявиха двамата министри.
В момента се обсъждат различни проекти за пренос на природен газ - проект за пренос на компресиран газ до България, както и проекти за втечнен природен газ до Украйна и с Румъния. Газ от Азербайджан за България и региона може да потече и по интерконектора с Турция, както и чрез доставки на компресиран газ от грузинското до българското крайбрежие през Черно море, за което ще започне предпроектно проучване. Алиев и президентът на азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР Ровнаг Абдулаев потвърдиха количеството от 1 млрд.куб. м. природен газ за България, независимо от количествата предназначени за проекта "Набуко".


 


Тагове: газ, Азия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg