EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газ за РСМ и от Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газ за РСМ и от Гърция

mail13:09 | 13.07.2021прегледи 1453 коментарикоментари 0


Северна Македония ще има ново трасе за достъп до природен газ - през Гърция. Днес в Атина двете страни подписаха договор за стартиране на изграждането на междусистемна газова връзка. 

Трасето на газопровода на гръцка територия е 54 километра - от Солун до граничния пункт със Северна Македония - Евзонис.

Планираният капацитет е достатъчно голям, за да се постигне пълна газификация на Северна Македония, заяви министърът на икономиката Бектеши.

Така Скопие получава алтернатива за снабдяване с природен газ. Възможно е при определени условия, уточниха енергийни експерти, по този газопровод да се внася синьо гориво за Сърбия.

По енергийната връзка Солун-Скопие има възможност да тече природен газ от трансадриатическия газопровод ТАП, както и от терминалите за втечнен газ при Александруполис и остров Ревитуза, съобщи гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас.

Изграждането и експлоатацията на гръцка територия се поема от газовия оператор ДЕСФА с финансиране от Европейския съюз./Катя Пеева - кор. на БНР в Солун


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911