EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Г-8 планира нов удар срещу данъчни убежища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Г-8 планира нов удар срещу данъчни убежища

mail10:04 | 18.06.2013прегледи 419 коментарикоментари 0


Ръководителите на страните от Г-8 ще положат нови усилия на срещата си в Северна Ирландия, за да нанесат нов удар върху данъчните убежища, предаде Франс прес. Британският премиер Дейвид Камерън обяви за свой приоритет борбата с укриването на данъци, която ще бъде една от основните теми на днешните дискусии в луксозния хотелски комплекс край езерото Лох Ърн.
Г-8 иска да даде тласък и да поддържа политическия натиск след впечатляващия напредък през последните месеци, обясни британски дипломат. Камерън не посреща гостите си с празни ръце. В събота той успя да издейства от десетте британски отвъдморски територии, много от които са данъчни убежища, като например Бермудите или Каймановите острови, те да се присъединят към многостранната конвенция за обмен на данъчна информация.
"Това е важна крачка, сега трябва останалите страни от Г-8 да сложат ред у дома си", отбеляза Елиза Бачоти от неправителствената организация Oxfam.
Тя подчерта, че Г-8, "това са над петнайсет данъчни убежища около масата" - с британските територии, както и Монако и Андора за Франция и американския щат Делауер.

По всичко личи, че многонационалната конвенция под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обединява все по-голям брой страни. Крепости на банковата тайна като Австрия, Люксембург и Сингапур се ангажираха през май да подпишат текста, същото се кани да направи и Китай. Сред другите споменавани в тази връзка страни, Швейцария вчера подкрепи ОИСР за изготвяне на "световно правило" в сферата на автоматичния обмен на банкова и данъчна информация.
В Северна Ирландия ОИСР представи пред Г-8 пътна карта с четири етапа към "наистина многостранна система" за автоматичен обмен на данъчна информация - ключов елемент от борбата с измамите. Според организацията е възможно да се постигне решителен напредък до средата на 2014 година.
Европейски източник обаче отбеляза, че "няма смисъл от автоматичен обмен, ако се сблъскваме с непрозрачни структури". В дневния ред на Г-8 са включени и дебати за прозрачността по отношение на истинските собственици и реалните получатели на печалбите от компаниите. Възможно е ръководителите от Г-8 да обявят създаването на национален регистър, до който да има достъп само собствената им данъчна администрация, но не и обществото. Очаква се Г-8 да подкрепи и работата на ОИСР за избягване в бъдеще на практиката мултинационалните компании да избягват плащането на данъци благодарение на особено сложни стратегии на данъчна оптимизация. Друга тема през днешния ден ще бъде и борбата с тероризма.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1189