EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Г-20: Борба с укриването на данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Г-20: Борба с укриването на данъци

mail15:30 | 04.11.2011прегледи 680 коментарикоментари 0


САЩ, Китай, Германия и другите водещи богати и нововъзникващите пазарни икономики в света постигнаха споразумение за съвместна борба с трансграничното укриване на данъци на днешните заседания на срещата на Г-20 в Кан, предаде AP.
Споразумението може да допринесе за събиране на десетки милиарди долари от укрити по-рано доходи в период, когато задлъжнелите европейски държави се борят да увеличат приходите си, твърдят поддръжниците на проекта. Документът е поредната стъпка в продължителната кампания на САЩ и Европейския съюз за оказване на натиск върху Швейцария и други данъчни убежища да се откажат от практиките, които помагат на богати хора и компании да укриват доходите си. Споразумението бе одобрено от всички членки на Г-20. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която в сътрудничество със Съвета на Европа е разработила документа, подчертава, че според оценките от укриване на данъци годишно САЩ губят 100 млрд. долара, а Гърция - 30 млрд. долара.
Спогодбата цели да насърчи данъчната справедливост, което пък може да допринесе за успокояване на социалното напрежение, пораждащо протести в Европа, САЩ и други части на света, посочва Джефри Оуен, директор на центъра за данъчна политика на ОИСР. "Искаме богатите да плащат данъци. Искаме международните компании да плащат данъци. Това е важно при днешната обстановка. Гражданите няма да плащат данъците си, освен ако не знаят, че данъчният товар е разпределен справедливо", допълва Оуен. Изследване на ОИСР в 20 страни сочи, че засиленото сътрудничество в кампанията срещу използването на данъчни убежища е подтикнало 100 000 богати данъкоплатци да оповестят активи и да платят данъци за над 14 млрд. евро, отбелязва представителят на организацията. Според оценките от данъчните власти все още са укрити активи за 1 трилион долара, посочва Оуен.
Със споразумението правителствата се ангажират да си сътрудничат в оценяването и събирането на персонални и корпоративни данъци, ДДС и данък върху недвижимите имоти. Включен е и ангажимент да се затегнат мерките за защита на поверителността на информацията за данъкоплатците. ОИСР работи с правителствата на развиващите се страни от Африка и Латинска Америка, допълни Оуен, изразявайки надежда, че те ще започнат да се присъединяват към споразумението през идната година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg