EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Върнете бонусите!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Върнете бонусите!

mail12:00 | 27.07.2010прегледи 576 коментарикоментари 0


Законът за финансовата реформа в САЩ, подписан преди седмица от президента Барак Обама, дава право на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) да изисква от компаниите да включат в договорите с мениджърите си условие за обратно връщане на получени възнаграждения, съобщава електронното издание на Ведомости. В случай, че компанията преразгледа финансовите отчети и промените бъдат признати за съществени, то мениджърите ще трябва да върнат, това, което им е било предплатено. Обект на преразглеждане ще бъдат последните три години. При това няма да бъде вземано под внимание дали конкретен мениджър има вина или не, и дали в момента работи в компанията. Точните правила ще бъдат формулирани от SEC.
Към момента при повечето публични компании няма подобна клауза в договорите, а дори и да има - тя е в доста по- мек вариант, отколкото е заложено в новия закон. Практиката е, съветът на директорите да иска връщане на възнагражденията обратно, само в случаите, когато даде мениджър има очевидна вина и още не е уволнен заради нея, отбелязва изданието.
Едва 17 % от  3680 компании, участвали в проучване на  ISS, за съобщили, че в договорите има заложени правила за връщане на компенсациите и то само що се отнася на топ - мениджърите. В по - големите компании, по данни на Equilar тази практика е по - широко разпространена- от 2009 г. 75 % от компаниите от списъка на Fortune 100 са имали клауза за връщане на възнагражденията, докато през 2006 г. процентът е бил 18%.
Да бъдат изисквани обратно компенсациите се оказва не толкова просто. Американската компания за доставка на храна Sysco въвежда подобна норма през 2009 г., която е засягала бонусите на 175 топ мениджъри, в това число и бивши, съобщи представител на компанията Марк Палмър. По думите му обаче, прилагането на практика на нормата след преразглеждане на финансовата отчетност на съвета на директорите на компанията не се е състояло. „Как да се определи каква част от възнагражденията трябва да бъде прибрана обратно?” - недоумява председателят на комитета по възнагражденията в Sysco Джон Касади.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg