EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Въпросителни около инвестиция в Мусачево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въпросителни около инвестиция в Мусачево

mail16:00 | 26.08.2014прегледи 2486 коментарикоментари 0


1,6 млрд. лв. ще е инвестицията в сателитното градче при Мусачево, община Елин Пелин. Това твърдо са обявили пред министерство на икономиката от компанията на хонконгските милиардери "България Дивелопмънт/Холдингс/ Лимитед".

Декларирали са още, че смятат да приключат със строежите до август 2017 г., става ясно от отговори на министерството на икономиката до "24 часа".

Инвестиционният проект за ваканционно развлекателен комплекс "Света София" в района на с. Равно поле и с. Мусачево, община Елин Пелин, е обявен за приоритетен.

Ще бъдат изградени 4 хотелски кули от по 30 етажа, шопинг мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк.

След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 1850 нови работни места.

Дружеството е заявило ползване на насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите за придобиване без търг или конкурс, по пазарни цени, на имоти - частна държавна собственост, върху които ще се осъществи проектът.

Според изискванията на същия закон инвестиционните проекти се осъществяват в тригодишен срок, така че обещаният август 2017 г. покрива този срок.

На 18 септември Общинският съвет на Елин Пелин трябва да се произнесе по продажбата на общинска земя. Кметовете на Мусачево и на Елин Пелин казват, че сега преговорите се водят от Стиван Ло.
Според търговския регистър обаче името на хонконгския милиардер не фигурира в дружеството инвеститор за сателитното градче.
Вече бившето правителство на Пламен Орешарски е решило да се създаде междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнение на приоритетния инвестиционен проект за селището "Света София".
Фактически меморандумът влиза в сила от 31 юли 2014 г., тъй като по време на заседанието зам.-министърът на регионалното развитие Мирослав Мазнев настоял да се впише срок за инвестицията, тъй като компанията ще придобие земи. Премиерът Орешарски разпорежда документът да се промени със срок за вложението и да се одобри на подпис, става ясно от стенограмата на заседанието.
От министерството на икономиката казват, че компанията на хонконгските милиардери вече има сертификат за приоритетен инвестиционен проект, издал го е министър Драгомир Стойнев на основа на решение на МС № 568 от 31 юли 2014 г.
За грандиозния проект край София се говори от месеци. Още в началото той предвиждаше освен хотели небостъргачи да има още 30 дка закрито море с имитации на вълни и вятър.
Проектантите тогава планираха път директно от сателитното градче до летище София.
zoom_sss


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg