EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Въпроси & Отговори за Енергийната борса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въпроси & Отговори за Енергийната борса

mail06:20 | 13.01.2016прегледи 6188 коментарикоментари 0


В последните месеци се изговори много за създаването на енергийна борса в България, а от декември миналата година тя вече функционира (повече информация на сайта на борсата: http://www.ibex.bg )

Как ще се отрази това на нас, енергийните потребители? Ето отговорите на energienpazar.bg:

Ще се промени ли цената на електроенергия на дребно заради борсата?

Не. Борсата е място, където се търгува организирано енергия на едро в големи количества. При старта на борсата в България първоначално ще се търгува на принципа „ден-напред”, те ще се заявяват и купуват количества за следващия ден. Всички клиенти на регулиран пазар (а такива са все още повечето малки потребителиу нас) се снабдяват по дългосрочни (безсрочни) договори за доставка. Снабдяващите дружества и след старта на борсата ще купуват гарантирани количества от НЕК по административно определени цени.
 Дори всички клиенти да излязат на свободния пазар, и цената на дребно пак няма да се влияе от измененията на борсовите цени. Или поне не значително. В подкрепа на това са и резултатите от изследване ACER, които показват слаба корелация (взаимна зависимост) между цените на едро и цените за крайните клиенти.
 Зависмост между цените на ел. енергия на едро и цените на дребно.
 
Източик: ACER

Ще може ли всеки да си купува енергия от борсата?

Не. Това е пазар на едро. На него ще се разменят количества енергия, които са стотици хиляди пъти по-големи от консумацията на един битов клиент. На борсата имат право да търгуват дружества, които са получили лиценз за търговия с електроенергия, изпълнили са редица критерии за участие и са предоставили съответните парични обезпечения.

Тогава защо ни е енергийна борса?

Защото е добре за енергетикaта ни като цяло. Борсата е един вид множество от публични търгове. Всички виждат цените и търгуваните количества, а условията за участие са еднакви за всички. Тя ще въведе малко от така нужната прозрачност в енергийния ни пазар. Освен това, ако се търгуват големи обеми, борсата ще даде публично достъпна информация за цените на едро, която ще може да се използва за различни цели.

Защото ни натиснаха от Европейската Комисия. Борсата беше замисляна от много дълго време, но все се намираше пречка пред нейния старт. През 2012 г. Европейската Комисия образува разследване за ограничение на свободната търговия в България. В резултат, една от мерките който Българския Енергиен Холдинг пое като ангажимент, беше стартирането на борса до края на 2015 г.

Експертите отново напомнят, че енергийната борса е само един от инструментите на свободния пазара, но стартирането й не решава всички проблеми на либерализацията.
 Надяват се институциите да не забравят най-важната част от енергийния пазара – крайните потребители и скоро процедурите по смяна на доставчик да бъдат улеснени за всички.
 За стопанските потребители с по-голяма консумация вече има достатъчно атрактивни предложения и е въпрос на време да се възползват от тях.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg