EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Възходът на лития

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възходът на лития

mail08:15 | 03.02.2022прегледи 5515 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Сърбия спря проект на англо-австралийския гигант Рио Тинто и потенциална инвестиция от $2,4 млрд. Отнети са и лицензите на минната компания да разработи смятаното за едно от най-големите находища на литий в света – в долината Ядар, Западна Сърбия. Решението на сръбските власти дойде след масови протести срещу проекта заради опасения, че ще нанесе непоправими щети на околната среда. То съвпада и с предстоящите парламентарни и президентски избори в Сърбия и очевидното нежелание на управляващите да се сблъскат с народното недоволство, което може да им коства оставането на власт.

Но отвъд политиката, защо е толкова значимо производството на литий - наричан още "златото на XXI в."?

Приложението на лития е изключително широко – от фармацевтичната индустрия до електрическите компоненти. Металът е основен за производството на литиево-йонни батерии, които се използват при мобилните устройства и електрическите автомобили. 

Графика 1: Производство на литий в метрични тонове

Източник: statista.com

Световното производство на литий бележи значителен скок след 2010 г., а търсенето му се очаква да се увеличава още през следващите години заради все по-голямото навлизане на електромобилите в живота ни. Между 2016 г. и 2020 г. производството на литий е нараснало със 116%.

Графика 2: Ръст на производството на литий

Кои са най-големите производители?

За 2020 г. световен лидер по производство на литий е била Австралия, сочат данните на statista.com. Следват Чили и Китай.

Графика 3: Най-големите производители на литий в света в метрични тонове

Китай същевременно е и сред най-големите консуматори на литий, защото е водещ производител на литиево-йонни батерии.

Ако беше реализиран проектът в Сърбия, компанията Рио Тинто щеше да се нареди сред 10-те най-големи производители на литий в света. Изчисленията сочат, че капацитетът на мината в долинара Ядар е около 58 000 тона литий годишно – количество достатъчно за захранването на 1 млн. електрически коли. Ако беше разработено находището, то щеше да нареди Европа сред лидерите в света по производството на литий.

Парадоксално, литият, който се използва за екологичен транспорт, каквито са електромобилите, нанася сериозни щети върху околната среда. За добива нa мeĸия сребристо-бял мeтaл обикновено се изпoлзвa цялaтa пpяcнa вoдa в района на находищата. Така например в Атакама, Чили, заради производството на литий сладководните води са по-малко достъпни за местните общности, живеещи по периметъра на солената равнина, а местообитанията на животински видове като фламингото са нарушени. Друг факт е, че страните производителки на литий често не успяват да постигнат добавена стойност към икономиките си – поради недостатъчно развита бизнес среда или поради отдалечеността си от държавите, където литият се търси най-силно.

А в казуса със Сърбия се появи и още един щрих. Протестите срещу корпорацията Рио Тинто, в която огромен дял притежават австралийци, бяха подкрепени от тенисист №1 Новак Джокович. Малко по-късно в Австралия се разигра истински цирк с неговата виза и в крайна сметка той не беше допуснат до участие в Australian Open и депортиран. Доколко връзката между двете събития е спекулативна, остава в сферата на догадките, но е безспорно, че и в двата случая става дума за загуба на милиони и милиарди.  

Снимка: Pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg