EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяват се плащанията по ОПРР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяват се плащанията по ОПРР

mail06:39 | 13.08.2014прегледи 1039 коментарикоментари 0


От днес се възстановяват плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" /ОПРР/ по всички оси, дори и по спрените. Това съобщи министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева на пресконференция в МС. Тя каза това след среща с ръководствата на Националното сдружение на общините и Камарата на строителите с участието на служебните министри на финансите и на околната среда. Вече са постъпили искания за плащания към сертифициращия орган от страна на управляващия орган за 188 млн. лева и периодически ще има средства, допълни Захариева. По оперативна програма "Околна среда" в момента на подаване на искане от управляващия орган към сертифициращия орган, което да отговаря на изискванията, също се извършват периодични плащания. Това означава, че служебният кабинет намира резерви, преструктурира бюджета, така че да не се загубят средства в края на годината в размер на над 3 млрд. лева, каза Захариева. По отношение на Фонд ФЛАГ Захариева подчерта, че той е важен инструмент и трябва да се намерят варианти той да работи или други възможности за осигуряване на мостово финансиране на общините.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов, посочи като приоритет осигуряването на средства по оперативните програми и най-вече по двете спрени оси на ОПРР. Ще осигурим ритмично разплащане в рамките на следващите месеци, за да може максимално до 30 октомври, когато е последната заявка за възстановяване в рамките на тази финансова година, да се направят максимални заявленията към ЕК за възстановяването на тези средства, каза министърът.

Служебният министър на околната среда Светлана Жекова заяви, че има политическата воля за мобилизиране максимално на средства и усилия както на експертно, така и на по-високо политическо ниво, за да бъдат разрешени проблемите. На този етап по ОПОС можем да се концентрираме върху решаване на проблема, отколкото върху това какъв и откъде идва той, допълни министърът. 
Министър Светлана Жекова подчерта още, че краткото време е стимул да се работи още по-бързо, качествено и в срок. В уверение на това изтъкна, че в резултат на усилията на екипа й, до края на месеца ще бъде свикан Съвет на директорите на фонд ФЛАГ, на който се очаква да се одобри възстановяване на разплащанията по вече сключени договори за кредитиране на 43 проекта в размер на 13,5 млн. лв., както и да се ускори разглеждането на апликационните форми на 29 общини за нови 41 проекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg