EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяването след COVID-19 + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването след COVID-19 + видео

mail06:35 | 07.12.2020прегледи 1236 коментарикоментари 0


Здравната криза и борбата с икономическите последици от нея са основен приоритет в работата на ЕС, но мерките за възстановяване отчитат нуждата от трансформация на Европа в екологична посока.

Предложението на Комисията за фонд от 750 млрд. евро за икономическо стимулиране в допълнение към промененото предложение за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. отговориха на призивите на Парламента за мащабен пакет за реконструкция на Европа, в който централно място следва да играе борбата срещу климатичните промени.

Планът за възстановяване на европейската икономика с название "Ново поколение ЕС", цели да намали ефекта от кризата и да създаде предпоставки за устойчиво развитие след нея.

Преговорният екип на Парламента и председателството на Съвета постигнаха споразумение през ноември 2020 г. за дългосрочния бюджет и плана за възстановяване. Договореностите предвиждат поне 30% от средствата да бъдат насочени в подкрепа на действията на ЕС относно климата.

Освен това 7,5% от годишните разходи през 2024 г. и 2025 г. ще бъдат насочени за поддържане на биоразнообразието, а от 2026 г. този дял ще се повиши на 10%..

Климатичната неутралност става част от законодателството на ЕС

Извънредната ситуация, която Европейският парламент провъзгласи през ноември 2019 г., изисква приемането на редица мерки за засилване на ангажимента на ЕС към климатична неутралност.

През декември 2019 г. Комисията очерта рамка за Зелен пакт за климата в Европа, а през март предложи законодателство за постигането на нулеви нетни емисии в ЕС до 2050 г.

В отговор депутатите призоваха за по-голямо намаляване на емисиите, за да може ЕС да постигне набелязаната цел.

През октомври 2020 г. Парламентът одобри преговорната си позиция относно законодателния акт за климата. Депутатите подкрепиха целта за климатична неутралност до 2050 г. и поискаха 60% намаляване на емисиите на парникови газове ди 2030 г. в сравнение с 1990 г. Тяхната позиция е по-амбициозна от предложението на Комисията за съкращаване на емисиите с 55%. Настоящата цел за 2030 г. е 40% по-малко емисии.

Законодателният акт за климата трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, за да може да влезе в сила. Парламентът иска целите за намаляване на емисиите да бъдат приети преди провеждането на следващата глобална конференция за климата, която бе отложена за 2021 г. поради пандемията. Очаква се Парламентът да се произнесе по законодателното предложение за климата през октомври.

Запознайте се с хронологията на преговорите на световно ниво за мерките относно климата и приноса на ЕС.

Стратегията на ЕС за климата

Обявеният през ноември 2019 г. Зелен пакт цели да преобрази европейската икономика и да я направи неутрална спрямо климата. Пактът включва широк кръг от теми - мерки за климата, земеделие, транспорт, защита на биоразнообразието и борба със замърсяването. Сред конкретните предложения на Комисията са:

  • Инвестиционен план за Европейския зелен пакт
  • План за изграждане на "кръгова" икономика, която рециклира и използва многократно ресурсите
  • Стратегия за биоразнообразието до 2030 г.
  • Стратегия "От фермата до трапезата" за хранителния сектор
  • Механизъм за справедлив преход към неутрална икономика
  • Европейска промишлена стратегия


Тагове: COVID-19, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg