EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяването на туристическия сектор продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването на туристическия сектор продължава

mail09:45 | 23.01.2024прегледи 637 коментарикоментари 0


След три години на възстановяване от пандемията от КОВИД глобалният туризъм се е възстановил през миналата година, според Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), която предвижда рекордно равнище на дейността в отрасъла през 2024 г. въпреки международното напрежение, най-вече в Близкия изток, предаде Франс прес.

Според базираната в Мадрид агенция на ООН близо 1,3 милиарда посещения на международни туристи са били регистрирани през 2023 г. в световен мащаб спрямо около 900 милиона подобни посещения през 2022 г. и 450 милиона през 2021 година.

Резултатът се равнява на 88 на сто от нивото през 2019 г., последната година преди пандемията от КОВИД-19, уточняват от Световната организация по туризъм към ООН. Тази година 1,46 милиарда международни туристи са пътували по света, което е рекорд, според агенцията.

Възстановяването през 2023 г. е било задвижвано от силната динамика в Близкия изток, където туристите са надвишили с 22 на сто числото от 2019 г., но и от по-доброто представяне в Северна и Южна Америка, както и в Европа, където туризмът се е възстановил до 94 на сто от предпандемичното си равнище.

За сметка на това възстановяването е било по-слабо в Азия (65 на сто от нивото през 2019 година) въпреки вдигането на пандемичните ограничения в Китай преди година, включително и на задължителната карантина за чуждестранните туристи, след като Пекин провеждаше в продължение на три години политика на "нулев КОВИД".

"Най-новите данни на Световната организация по туризъм показват устойчивостта и бързото възстановяване на туризма" с вече видими последствия върху растежа и работните места, подчертава генералният секретар на агенцията Зураб Пололикашвили. 

Според предварителна оценка, предоставена от агенцията, генерираните постъпления от международния туризъм са достигнали 1,4 трилиона долара миналата година. Икономическият принос на туризма, включително и на въздушния трафик, е била 3 на сто от световния брутен вътрешен продукт. 

Това дългоочаквано възстановяване от туристическия сектор ще продължи и през идните месеци. Според първа оценка на Световната организация по туризъм, туристите ще надвишат тази година с 2 на сто равнището от 2019 г., което би представлявало нов рекорд. 

Според агенцията туристическата дейност се е възползвала от скока на туризма в Китай благодарение на смекчаването на визовия режим за редица страни, сред които Франция, Германия и Италия.

От възстановяването на китайския туризъм ще се възползва най-вече Франция, водеща световна туристическа дестинация. Страната, която тази година ще посрещне Олимпийските игри и 80-годишнината от Десанта в Нормандия (6 юни 1944 г.), ще посрещне през 2024 г. над 100 милиона туристи, според прогнози на правителството.

Притокът на китайски туристи ще е от полза и за Испания - втората най-посещавана страна в света с 84 милиона туристи през миналата година. "Ние сме добре позиционирани, за да продължим по този път и през 2023 г.", заяви днес министърът на туризма на иберийската страна Жорди Хереу.

Според организацията на ООН консолидацията на световния туризъм остава зависима от "геополитическите рискове", най-вече Близкия изток , където туризмът страда от последствията от конфликта между Израел и "Хамас". 

Тя може да бъде повлияна и от икономически проблеми като "устойчивата инфлация и високите лихви" и "нестабилните цени на петрола", които биха могли да "продължат да оказват влияние върху транспортните разходи и настаняването през 2024 г." 

Набор от фактори, които биха могли да подтикнат международните туристи "да пътуват по-близо до дома си", за да икономисват средства, заключава Световната организация по туризъм към ООН. 

/ИЦ/

СПОДЕЛЕТЕ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158