EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяването на Източна Европа e под въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването на Източна Европа e под въпрос

mail16:12 | 18.05.2010прегледи 817 коментарикоментари 0


По данни на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), възстановяването на икономиката на Източна Европа и страни от бившия съветски блок се намира под въпрос, съобщава електронното издание К2Капитал. Поради нестабилността на европейския пазар за облигации в краткосрочен план се очаква спад на икономиката в региона.
В рамките на ежегодно заседание на ЕБВР стана ясно, че банката е предприела инициатива по развитие на регионалния валутен пазар. По мнение на специалисти от банката подобна мярка може да помогне за понижаване на зависимостта от колебанието на валутните курсове и външния капитал.
Според ЕБВР възстановяването на икономиката е „заплашено от сянка на нестабилност и нарастваща нужда от ускоряване на консолидацията на бюджетите – и на източната, и  на западната част от региона".
Това може да доведе до увеличение на външните рискове. Междувременно, икономическите рискове от вътрешната страна, включващи ръст на безработицата и лошите доходи, намаляват, отбелязват от банката.
„Инициативата около регионалните валути и регионалните капиталови пазари има за цел да поддържа и допълва дейността на по- голямата част от правителствата на страните от региона, насочвайки се към създаване на местни финансови резерви и на намаляване на дела на чуждестранния капитал в регионалната финансова система,” отбелязват от ЕБВР, цитирани от К2Капитал.
Според прогнозата на банката общият БВП на страните от Европейския съюз ще нарасне до 3.7 % през тази година. През януари прогнозата беше за ръст от 3,3%.
За сравнение, Международният валутен фонд прогнозира 7.1 % икономически ръст за азиатския регион през 2010 г., а за Латинска Америка и Карибския регион – 4 %.
В последно време страните от Източна Европа преживяват особено силно последиците от световната финансова криза и от ограничаването на чуждестранните източници на кредитиране, отбелязва изданието.
„Кризата разкри двустранната уязвимост на региона – от чуждестранния капитал и от огромния обем на валутни заеми,” коментира старши икономистът от ЕБВР Ерик Берглоф. „Затова е нужно спешно да бъдат предприети мерки по отстраняване на слабите места на икономиката в региона.”
В тази връзка от банката са заявили, че в сътрудничество с МВФ, Европейската комисията и други международни учреждения, ще обезпечи финансиране на валутния дълг и развитието на вътрешния пазар на всяка от страните, в които инвестира.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg