EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Възстановяването на ЕС нестабилно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването на ЕС нестабилно

mail15:10 | 06.10.2014прегледи 1009 коментарикоментари 0


Започналото през пролетта на 2013 г. икономическо възстановяване продължава да бъде нестабилно, а увеличаването на заетостта в бъдеще остава несигурно. Това показва най-новият тримесечен преглед на трудовата заетост и социалната обстановка на ЕК.
В прегледа се обръща внимание и на различията между страните членки във връзка с неравнопоставеността по отношение на доходите и се подчертава важността на инвестициите в придобиването на умения през целия живот, за да се повиши пригодността за заетост на работниците, се допълва в съобщението на ЕК.
Заетостта продължава да нараства в повечето сектори от средата на 2013 година. Повишил се е броят на отработените часове, а за пръв път от 2011 г. е наблюдавано слабо увеличение на договорите на пълно работно време и подобряване на положението на младите хора. Въпреки това много от създадените нови работни места са на непълно работно време или са временни. Безработицата все още се задържа близо до историческите максимуми.
Делът на дългосрочно безработните от общия брой на безработните хора остава голям и продължава да се увеличава, като почти 13 млн. души са били без работа за повече от една година. Нещо повече - една трета от безработните са без работа вече над две години.
Положението при младите хора се подобрява, като в повечето страни от ЕС се наблюдава значително понижаване на равнището на безработицата. Въпреки това младежката безработица остава много висока в страни като Гърция и Испания. Почти половината от работещите имат само временна работа, а близо една четвърт работят на непълно работно време.
Срещата на лидерите на ЕС по заетостта на 8 октомври в Милано ще бъде нова възможност за стимулиране от високо политическо равнище на изпълнението на гаранцията за младежта.Ученето през целия живот повишава шансовете за намиране на работа Развитието на необходимите умения и оптималното им използване на практика са много важни за повишаване на производителността, на конкурентоспособността в международен план и за устойчив и приобщаващ растеж в ЕС. В прегледа се изтъква, че според неотдавнашно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Комисията, не само формалното образование, но и обучението и уменията, придобити по време на трудовия живот, подобряват шансовете за намиране на работа. Освен това ученето през целия живот повишава вероятността да се получи по-високо платена работа.
Въпреки това ЕС все още изостава от страни като Япония, Канада, Корея и САЩ в усъвършенстването на уменията. Измерване на социалния напредък БВП като показател за икономически резултати се нуждае от допълване, за да бъдат обхванати и други измерения на напредъка на обществото. Анализът на показатели за доходи сочи, че дори в периоди на икономически подем ползите от растежа не са еднакви за всички домакинства, нито пък той допринася за намаляване на неравенствата във всички страни членки. С настъпването на икономическата криза БВП на глава от населението и брутните разполагаеми доходи на домакинствата спаднаха в целия ЕС, като в много страни те все още не са се възстановили на равнищата от преди кризата.

Темата ще бъде обсъждана на експертната конференция на високо равнище на тема Да отидем отвъд БВП в европейското икономическо управление, която ще се състои в Брюксел на 10 октомври 2014 година. На нея ще бъдат отчетени последните технически и политически промени в контекста на дебата "Отвъд БВП" и ще бъдат представени практически политически варианти за бъдещето.

 


 


Тагове: ЕС, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg