EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Възстановен е храм в с. Богданлия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановен е храм в с. Богданлия

mail18:20 | 27.10.2016прегледи 1282 коментарикоментари 0


Църквата „Св. Харалампий“ в село Богданлия ще бъде официално открит след ремонт. Храмът е най-старата постройка в селото, съградена през 1882 г. в двора на селското гробище. Местните хора я вдигат с много труд и доброволни дарения. Тя е обявена за архитектурно-художествен паметник с местно значение от Националния институт за паметниците на културата през 1996 г. Храмовият празник е на 10 февруари.

Години наред жителите на селото поддържат с общи усилия и с подръчни средства своята църква. От около 40 години насам до тази година храмът е оставен без основна поддръжка и се руши. Времето и природните стихии нанасят своите поражения. Наводненията през 2004 г. довеждат до слягане на старите основи на църквата и до разцепване по височина на сградата и пристройката с камбанарията. Постепенно интериорът също започва да се руши под влиянието на влагата, която засяга стенописите, иконите, олтара. Опасността и покривът да се срути става реална. Усилията на малкото жители на селото да укрепят сградата през годините, водят до временен и незначителен ефект.

В края на 2014 г. Църковното настоятелство на храма „Св. Харалампий” избира Инициативен комитет, на който е възложена тежката задача да организира ремонта и възстановяването на църквата. Комитетът стартира кампания за възстановяване на храма и започва да събира необходимите документи за проект за реставриране, както и дарения, необходими за реализацията му.

„След много трудности и много преодолени препятствия и с помощта на дарители богоугодното дело е доведено до успешен край тази есен.“ – казва инж. Петя Златилова, председател на Инициативния комитет за възстановяването на храма. Старият притвор е демонтиран и изграден отново, подът в притвора е налепен с плочки, направена e нова вътрешна и външна мазилка, стените на старата част са укрепени, подменен е изцяло стария покрив, поставени са два гръмоотвода, дворът на храма е изцяло почистен и обновен, вдигната е нова ограда. Освен това, лицензираният художник-реставратор Стефко Аенски – председател на Секция „Реставрация” - СБХ и член на Асоциацията на реставраторите в България, заедно със свой екип възстановява стенописите. Сред тях има уникален, много ценен стенопис, изобразяващ Свети Преподобни Зосим и Преподобна блажена Теодора, разкрит по време на ремонта под изработената върху платно двуметрова божигробска икона „Йерусалимия“. Жителите на село Богданлия с гордост казват, че е църквата „Св. Харалампий“ е най-богато изписаната в общината.

На 30.10.2016 г. камбаната на църквата отново ще забие празнично, за да ознаменува завършека на нелекия път на възстановяване на молитвения дом на богданлийци.


Съобщението на пресцентъра на Община Елин Пелин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg