EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Възрастта за пенсиониране +6 месеца годишно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възрастта за пенсиониране +6 месеца годишно?

mail06:30 | 12.03.2015прегледи 2814 коментарикоментари 0


Бизнесът поиска възрастта за пенсиониране да нараства с по 6 месеца годишно. Правителството и синдикатите обаче са против. Те не приемат и предложението да бъде премахната втора категория труд, което работодателските организации мотивират с подобрени, според тях, условия на труд в рискови производства.

Съветникът по пенсионната реформа в министерството Николай Николов обясни пред БНР:

Едно такова рязко увеличаване на възрастта натоварва едно и също поколение да понесе тежестта на реформите.
В общото си становище бизнесът поиска да няма работещи втора категория труд. Идея, която също се отхвърля категорично. И сега ако има подобряване на условията на труд на дадено работно място, то може да бъде извадено от списъка на втора категория с искане до управителя на НОИ, поясни Николов.

До края на месеца социалното министерство ще внесе пакета от промени с цел стабилизиране на пенсионната система, но от сега е ясно, че и друго настояване на бизнеса, държавните служители сами да плащат вноските си не се приема като рационално. 240 милиона лева ще трябват за увеличаване на заплатите, за да не бъдат ощетени държавните служители.
Няма никакъв смисъл, защото парите и за вноски, и за заплати на държавните служители идват от бюджета, добави Николай Николов.

МТСП представя кратък коментар по отделните предложения, разглеждани на заседанието на социалните партньори:

I.Предложения на Национално представителните работодателски организации за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система

1.Запазване на тристълбовия модел на пенсионноосигурителната система.

„Работодателите декларираха своята позиция за запазване на тристълбовия пенсионен модел. Нашата цел е да го усъвършенстваме, защото в момента той се различава от този, който е приет през 2000 г.“, отбеляза за медиите Николов.

2. Разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и тези, които имат характер на социално подпомагане. На тази основа осигурителната система окончателно и докрай да се „почисти“.

„Участниците в работната група поискаха от работодателските организации допълнителна информация за кои точно плащания става въпрос. Съображението е, че има плащания, които имат социален характер, но които се финансират от бюджета,“ отбеляза Николай Николов.

3.Нарастване с по 6 м. годишно на възрастта за пенсиониране на III категория труд за двата пола до 65 г. и на осигурителния стаж до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете

„Това предложение не се подкрепи от никого от останалите участници, защото такова рязко увеличаване на възрастта натоварва едно и също поколение с тежестта на реформите в пенсионната система. Предложението на МТСП е за плавно увеличаване, така че системата да бъде предвидима.“ Николай Николов.

4.Отмяна на II категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при I категория труд.

„Никой от участниците в дискусията не подкрепи тази идея. Възможностите за прекатегоризация съществуват и в действащата нормативна уредба“, уточни Николай Николов.

II.Предложение на АИКБ да се обсъди и преосмисли индивидуалният коефициент в пенсионната формула – като правна и икономическа същност и като начин на определянето му.

Настоящото положение, което не отчита нито трансфера (въпреки разглеждането му като вноска), нито субсидията, изкривява формулата за определяне на индивидуалния коефициент, което има за резултат несправедливо голямата му редукция – 28 на сто. Справедливото решение според АИКБ е, редукцията да не е в съотношението5/(17,8), а в съотношение 5/((17,8+12+∼8)). Това ще отразява точно настоящото положение, с отчитане и на трансфера, и на субсидията от държавата, в резултат на което пенсията, плащана от фонд „Пенсии“ на ДОО ще бъде коригирана не с 28, а с 13 на сто. Като отчитаме, че последното число в знаменателя е различно всяка година и в резултат на успешни реформи следва да се сведе до нула, постепенно ще се стигне до 5/((17,8+12)), т.е. до редукция на пенсията от първи стълб със 17 на сто, освен ако не бъде направена промяна в числителя (каквато следва да влезе в сила от 2017 г.). При всички случаи, коефициентът трябва да бъде определян година за година, въз основа на актюерски разчети. Приемането на това предложение няма да доведе до допълнителни разходи на фонд „Пенсии“ на ДОО сега, а след старта на изплащане на втора пенсия от УПФ, разходите на НОИ ще се редуцират, макар и с по-малък размер.

„Това предложение ще бъде обсъдено допълнително между участниците в групата.“

III. Предложения на КРИБ:
1.Въвеждане на лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

„Към момента държавните служители не плащат лична осигурителна вноска. Когато обаче се разглеждаше това предложение се взеха предвид следните хипотези: Ако искаме държавните служители да получават нетна сума на заплатата си, такава, каквато получават сега и в същото време допуснем, че ще започнат да плащат сами осигурителната си вноска, то тогава трябва да се увеличи заплатата им с 240 млн. на година. Ако обаче бюджетът не намери 240 млн. за увеличаване на заплатите и приемем това предложение, то това ще доведе до намаляване на заплатите на държавните служители. Поради тези особености на хипотезите, решението беше сведено на вниманието на участниците в срещата, но не беше подкрепено от тях“, коментира предложението Николай Николов.

2. Вдигане на изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд в съответствие с нарастването на възрастта при трета категория труд до достигане на разлика от 8 г. по-малко за първа категория и 3 г. по-малко за втора категория труд.

„Припомням, че това предложение беше обсъждано и прието на една от предходните срещи на работната група“, каза Николай Николов.

Повече информация за предложенията и решенията, свързани с усъвършенстване на пенсионния модел у нас, следете на сайта на министерството: mlsp.government.bg или в социалните мрежи с #пенсионнареформа.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg