EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможностите за собствен бизнес вълнуват българите в Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможностите за собствен бизнес вълнуват българите в Кипър

mail10:40 | 21.01.2011прегледи 1913 коментарикоментари 0


За осигуряване информираност на работещите в Кипър български граждани Министерството на труда и социалната политика съвместно с Министерството на труда и социалното осигуряване на Кипър организира информационен ден. Той ще се проведе утре, 22 януари 2011 г., в Никозия, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Българската делегация за участие в информационния ден, водена от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, включва управителят на НОИ Христина Митрева, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова и служители от МТСП, Националния осигурителен институт, Националната здравно-осигурителна каса, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда.
На откриването на форума от кипърска страна ще присъства министърът на труда и социалната политика Сотирула Хараламбус и служители на кипърското министерство на труда и социалното осигуряване (от Службата по заетостта, Осигурителната дирекция, Инспекция по труда и др.). В работната сесия на информационния ден е предвидена дискусия и провеждане на индивидуални консултации на информационните щандове от експертите на МТСП, Агенция по заетостта, НЗОК, НОИ и ГИТ, както и от експерти от кипърското Министерство на труда и социалното осигуряване.
По време на форума се предвижда подписване на Споразумение за сътрудничество между НОИ на България и Осигурителна дирекция към министерството на труда и социалното осигуряване на Кипър. Споразумението ще допринесе за подобряване на сътрудничеството тях и ще помогне за решаване на наличните затруднения при отчитането и обработката на документите за пенсиониране на български граждани, работили в Кипър или в двете държави.
В рамките на разговорите на министър Младенов с кипърския министър на труда и социалните въпроси г-жа Хараламбус се предвижда обсъждане на сключването на споразумение между ГИТ и кипърската агенция на труда за сътрудничество в областта на недекларирания труд, което ще подобри взаимодействието между двете инспекции по труда и ще допринесе за ограничаването на “черния пазар на труда”. Предвидени са срещи на министър Младенов с председателите на кипърските синдикални организации, с ръководството на Съюза на българите в Кипър и с председателя на Българо-кипърската бизнесасоциация г-н Ксенопулос.
По неофициални данни в Кипър пребивават около 50 000 българи, които работят основно в туризма, строителството, селското стопанство и услугите. В резултат от проведено проучване на Службата по трудови и социални въпроси на МТСП към Посолството на България в Кипър бяха установени актуалните проблеми на нашите съграждани и въпросите, по които се проявява интерес:

  • условия за законно пребиваване и работа в Кипър;
  • трудовите и социални права на работещите и осигуряващи се в различни периоди в двете страни,
  • начини за издаване и ползване на Европейска Здравна Карта в България и Кипър, права на членовете на семейството и др.;
  • видове работни места, които се предлагат в България към момента, териториалното им разпределение в различните области на страната, размерът на предлаганите заплати, възможности за преквалификация за професии, за които има работа;
  • възможности за собствен бизнес в България – какви обучения се предлагат в тази област, кои са приоритетните дейности в програмите, къде и по какъв начин могат да се информират за тях и какви облекчения и стимули има за малкия бизнес у нас.

     


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163