EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър увеличи корпоративния данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър увеличи корпоративния данък

mail11:46 | 17.06.2010прегледи 1117 коментарикоментари 0


Правителството на Кипър  взе решение да увеличи с 1 процент данъка върху корпорациите с цел съкращаване на бюджетния дефицит, заяви пред журналисти министърът на финансите Харилаос  Ставракис,  предаде ИТАР-ТАСС. 
Той представи пакет от мерки за данъчно-бюджетно заздравяване. Те предвиждат  съкращаване на  броя на държавните служители, удържане на растежа на неоперативните държавни разходи и увеличаване на  постъпленията в бюджета.
Говорейки за увеличаването на корпоративния данък, Ставаракис подчерта, че това е  временна мярка, целяща подобряване на ситуацията с бюджета.  Предполага се, че  тя ще е в сила само  две години. Сега не може да се каже кога ще влезе в сила увеличаването на данъка.  Според Ставракис  съответното  законодателно  предложение ще бъде  разгледано в парламента, в който то ще  бъде внесено  в   близките дни. Той поясни също, че в резултат от повишаване на данъка с 1 процент  от сегашните 10 процента, което е най-ниската ставка в Европа, правителството
очаква  допълнително попълване на държавния бюджет с близо 75 милиона евро.
Във вторник миналата седмица Европейската комисия обяви дисциплинарни мерки по отношение на Кипър и редица други страни  за нарушаване  на приетото в ЕС  разрешено  ниво на бюджетен дефицит от 3 процента. През  2009 г.  този показател на острова достигна 6,1 процента и без приемането на  строги мерки  за неговото ограничение  той може да се увеличи  през тази година със 7 процента.  Европейската комисия  даде на Република Кипър срок до  края на 2012г.  да приведе дефицита до ниво под 3 процента. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg