EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможности по програма The Job of my life

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможности по програма The Job of my life

mail12:00 | 22.02.2013прегледи 1904 коментарикоментари 1


Агенцията по заетостта стартира програмата „Работата на моя живот” (“The Job of my life”). Германското правителство финансира тази нова програма за стимулиране на професионалната мобилност на младежи от страните членки на ЕС, интересуващите се от обучение и заетост в Германия.
Програмата съдържа два компонента и ще се реализира в България с партньорството на Агенция по заетостта, като член на Европейската мрежа за заетост (EURES).
С компонент „Квалифицирана заетост за специалисти в Германия” се стимулират млади специалисти от Европа, които имат интерес за започване на квалифицирана работа по някоя от особено търсените в Германия професии. За момента това са следните три професионални сектора: инженери и технически професии; лекари и персонал в здравеопазването; специалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Желаещите да кандидатстват по този компонент на програмата трябва да са: от държави, членки на Европейския съюз, чиито граждани имат право свободно да работят в Германия; между 18 и 35 години към момента на подаване на заявлението (по изключение, като напр. професиите в здравеопазването, до 40 г.); безработни в страната по произход; със средно професионално или от висше образование, по професия, която спада към особено търсените в Германия професии и др.
Финансова подкрепа, при подготовката за квалифицирана заетост в Германия, може да бъде заявена за: езиков курс по немски, помощ при пътуване или пренасяне.
По втория компонент на програмата „Професионално обучение на младежи от Европа” се стимулират младите хора, интересуващите се от професионално обучение в предприятия в Германия. Те се нуждаят от всеобхватна подкрепа - от подготовката, през провеждането, до успешното завършване на обучението.
Право за получаване на финансова подкрепа имат младежите, които са: от държави членки на Европейския съюз, чиито граждани имат право свободно да работят в Германия; между 18 и 35 години към момента на подаване на заявлението; със завършено средно образование в страната по произход и др.
Финансова подкрепа, при подготовката за професионално обучение в предприятия в Германия и за периода на обучение, може да бъде заявена за:
финансиране на езиков курс по немски; подпомагане пътуването за - явяване на интервю с работодателя, подготвителната фаза за практика, завръщане след практиката, започване на обучението, завръщане при прекъсване на обучението и др.
Текстът на Наредбата за финансиране по програмата и прилежащият към нея каталог с описани финансови инструменти са поместени на www.bundesanzeiger.de
Повече подробности за програмата „Работата на моя живот” - на интернет страницата на Агенцията по заетостта, подсайта на EURES - работа в Европа и на: www.thejobofmylife.de, www.make-it-in-germany.com
Към момента е получена една конкретна оферта за професионално обучение по програмата. Офертата е от една от големите фирми в Германия за тестени изделия K & U Bäckerei GmbH (www.ku ausbildung.de), за провинция Баден-Вюртемберг, град Фрайбург. Компанията набира млади хора между 18 и 35 години за три годишно професионално обучение в следните търговско-занаятчийски професии: продавач в хранително-вкусовата промишленост, специализиран в занаятчийски тип хлебопроизводство; хлебар и сладкар.

 


 
Коментари
 
Kalina Malina - 12-01-2014 г. 18:20:14

За всички, които се интересуват :) Кандидатствах... сварзах се с ADAM RALF германецът, който отговаря за тази програма. Нямате никакъв шанс, ако не можете да говорите немски! Аз имам изкарано ниво А2 и мога да пиша сравнително добре на немски, но не и да говоря :( Исках да ме финансират за ниво В1 в България и В2 в Германия, но това което пишат е пълна лъжа!!! И ще се обоснова: не може да ти предлагат да те учат по даден език, а интервюто ти за да те одобрят е на същият този език, който още не са те финансирали да научиш!!! За тези които искат мога да пратя отговора на Adam Ralf, но е на немски ;)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg