EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможности за туризъм в Севлиево и Габрово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможности за туризъм в Севлиево и Габрово

mail13:45 | 23.04.2014прегледи 1012 коментарикоментари 0


Възможностите за изграждане на регионална стратегия и развитие на местния туристически продукт представи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Няколко са сегментите, които определят интереса към региона, и това са културно-историческото наследство, съхранените във времето занаяти, наличието на запазени църкви и манастирски комплекси начело с Дряновския манастир, които могат да станат обект на поклоннически туризъм от Русия, Украйна, Молдова и други православни страни. Не трябва да се забравя изключителната местна кухня и прекрасната природа на Балкана. Има предпоставки за изграждането на културно-исторически маршрут с европейска значимост чрез възстановяване на отсечката от Римския път, свързващ Емпориум Дискодуротера с Аугуста Траяна.

Друг целеви пазар за общините от област Габрово и региона може да бъде румънският. В последната година гостите от северната ни съседка заемат 3-о място сред чуждестранните туристи, посещаващи България. Северен централен регион благодарение на своята локация може да представлява интерес за тях. Затова е необходимо общините да имат стратегическа визия за развитието си. Могат да се обединят в клъстер от няколко съседни общини, които заедно да предлагат туристическите си обекти под формата на маршрути. А това им позволява да бъдат по-разпознаваеми на културната и туристическата карта на Европа. Регионът предлага и възможност за развитие на уикенд туризма, който през последните години става все по-значима част от лайфстайла на българските граждани и тенденция в Европа.

Като още една възможност зам.-министър Ботев представи и новата оперативна програма "Региони в растеж", в която по пета ос са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации и религиозни общности.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159